doorlooptijden in de zorg moeten sneller

Veel Nederlanders stappen pas op laatste moment over

Nederlanders wachten lang met overstappen

Veel Nederlanders stappen pas op laatste moment over naar een andere zorgverzekering. Dit bleek onder neer uit onderzoek van PriceWise. Zo geldt de periode tussen kerst en oud en nieuw als veruit de drukste periode voor verzekeraars.

Veel Nederlanders stappen pas op laatste moment over, Nederlanders zijn deadline junkies

In genoemde periode werden de zorgverzekeraars ook dit jaar  overspoeld met vragen en telefoontjes. En dat terwijl de consument vanaf 12 november al gelegenheid had eventueel over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Een verklaring voor het feit dat Nederlanders zo laat zijn, is er niet. Wel is bekend dat Nederlanders graag de deadline zoeken. Liefst 17 procent stapte nog op de laatste dag over naar een andere verzekeraar. Ruim veertig mensen deden dat zelfs in de laatste minuut van 2020.

 Jongeren treuzelen het langst

De deadline dus als stok achter de deur dus. Dat geldt helemaal voor jongeren, die ook dit jaar weer erg laat waren met overstappen. 52 procent  van de mensen tussen de 18 en 24 jaar stapte in de laatste week over.  Van alle 65-plussers deed slechts 20 procent dit.

Overstappen zou teveel tijd kosten

Ook termen als uitstelgedrag worden veelvuldig genoemd als reden waarom Nederlanders zo lang wachten met overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De mensen die niet overstapten werd gevraagd naar de reden. Tot de meest genoemde antwoorden behoorden de angst om verkeerde keuzes te maken, geen reden om over te stappen en het feit dat overstappen te veel tijd kost. Zeker de laatste reden is bezijden de waarheid. Overstappen was nooit eerder zo gemakkelijk en ging zo snel.

 

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd