goede voornemens

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat niet iedereen op de hoogte is van zijn/haar eigen zorgverzekering

Hoeveel weet jij over je eigen zorgverzekering? Weet je bijvoorbeeld welke behandelingen wel of niet vergoed worden? En wat het verschil tussen je eigen risico en eigen bijdrage is? De Consumentenbond deed onderzoek naar hoeveel Nederlanders eigenlijk over hun eigen zorgverzekering weten. Hieruit kwam naar voren dat lang niet iedereen van de details van de eigen zorgverzekering op de hoogte is. In dit nieuwsbericht lees je meer over de uitkomsten van het onderzoek en krijg je meer informatie over bepaalde details van je zorgverzekering.

Welke uitkomsten zijn er uit het onderzoek van de consumentenbond over de eigen zorgverzekering gekomen?

De Consumentenbond heeft 11.000 personen ondervraagd over de eigen zorgverzekering. De lijst met vragen was opgesteld om de kennis over de zorgverzekering bij de ondervraagden te testen. Hieruit kwam naar voren dat 50% van de ondervraagden wist wat het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage is. Slechts 38% van de ondervraagden wist te vermelden dat er geen eigen risico betaald hoeft te worden voor zorg uit aanvullende verzekeringen. Verder kwam er uit het onderzoek naar de eigen zorgverzekering naar voren dat niet iedereen weet wat er door een basisverzekering wordt gedekt en welke specifieke zaken er in een aanvullende verzekering zijn opgenomen.

Twee derde van de ondervraagden was ervan op de hoogte dat een bezoek aan de huisarts nooit van je eigen risico afgaat. Verder gaf 80% van de panelleden aan dat zij weten dat ze niet zomaar voor iedere willekeurige zorgverlener kunnen kiezen, als zij een naturapolis hebben afgesloten. Driekwart van de mensen wist dat bijzondere tandartsbehandelingen niet door een basisverzekering vergoed worden.

Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?

Ben jij voldoende op de hoogte van je eigen zorgverzekering? Weet je dan ook wat het verschil is tussen je eigen bijdrage en het eigen risico? Nee? Vaak betaal je voor zorg in Nederland eerst een eigen bijdrage en daarna pas eigen risico. Sommige zorg en medicatie kun je pas krijgen als je een eigen wettelijke bijdrage betaald. Het eigen risico wordt niet aangebroken voor de meeste zorg, medicatie of hulpmiddelen. Pas wanneer je specialistische zorg krijgt, betaal je eigen risico. Van tevoren kies je op welk bedrag je het eigen risico wil instellen. In Nederland heeft iedereen minimaal een eigen risico van €385 euro. Kom je over je eigen risico heen? Dan betaalt je zorgverzekeraar alle overige kosten.

Kies voor een zorgverzekeraar die bij je past

Wil je meer over je eigen zorgverzekering te weten komen? Dan is het in ieder geval belangrijk om zelfstandig onderzoek naar je zorgverzekering te doen. Lees bijvoorbeeld door welke details tot jouw zorgverzekering behoren. Heb je de kleine lettertjes gelezen en weet je hoe het met je eigen risico en eigen bijdrage ziet? Dan ben je al een heel eind op de juiste weg. Het is toch een fijn gevoel om te weten waar je precies iedere maand de premie voor betaald? Verder kun je door op de hoogte te zijn van de zorgverzekering, beter kijken naar of de verzekeraar bij je past.

Wil je overstappen? Maak dan vooral gebruik van het handige overzicht op Zorgverzekerinq.nl. Dit maakt het een stuk makkelijker voor je om verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar