tweelingpolissen

Pas op met het afsluiten van een collectieve zorgverzekering, want je betaalt vaak te veel!

Uit cijfers is gebleken dat 60% van alle Nederlanders collectief verzekerd is. Deze zorgverzekering sluiten zij vaak af via de werkgever. Echter blijkt dat deze groep mensen vaak veel te veel geld voor de zorgverzekering via de werkgever betaald. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in het verleden al gewaarschuwd voor de te hoge bedragen van een collectieve zorgverzekering. Het is zelfs zo’n groot prijsverschil met individuele zorgverzekeringen, dat de verzekering via de werkgever in 2023 zelfs wordt afgeschaft. In dit nieuwsartikel lees je er meer over.

Hoe kan het dat een collectieve zorgverzekering vaak duurder is?

Een collectieve zorgverzekering lijkt handig aangezien jij je via je werkgever kunt laten verzekeren. Echter is dit niet altijd een voordelige keuze, terwijl er wel het idee heerst dat een collectieve zorgverzekering een stuk goedkoper is dan een individuele verzekering. Wist je dat de korting die je krijgt als je voor een verzekering via je werkgever kiest, vaak alleen wordt gegeven op de van oorsprong dure zorgverzekeringen. Je betaalt uiteindelijk dus alsnog te veel geld. Daarnaast kun je wanneer je voor de zorgverzekering via je werkgever kiest maar uit één zorgverzekeraar kiezen. Wanneer je zelf achter je verzekering aangaat, kun je uit 40 verschillende opties en prijzen kiezen.

Is een collectieve zorgverzekering altijd duurder via je werkgever?

Nee, soms kan het zijn dat de collectieve zorgverzekering die je via jouw werkgever afsluit wel interessant voor je is. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als je verwacht om in het nieuwe jaar bepaalde zorg nodig te hebben, dat door de collectieve zorgverzekering wordt gedekt. Wanneer dit het geval is, kun je dus gewoon voor de collectieve zorgverzekering kiezen. Zo niet, dan is het verstandiger om naar alternatieve zorgverzekeringen op zoek te gaan. Hierover lees je meer in de volgende alinea.

Uit welke alternatieven kun je kiezen?

Wil je liever geen collectieve zorgverzekering via je werkgever afsluiten? Dan kun je uit verschillende alternatieven kiezen. Vaak kun je door je eigen research te doen al beter betaalbare opties voor je zorgverzekering terugvinden. Het is belangrijk om je zorgbehoefte op papier te zetten. Ben je gezond en maak je eigenlijk nooit gebruik van fysiotherapeuten, alternatieve geneeswijzen of bijvoorbeeld steunzolen of andere medische producten? Dan kun je het beste een basisverzekering afsluiten. Weet je van jezelf dat je bepaalde behandelingen of medicatie nodig hebt dat bij een aanvullende verzekering zit inbegrepen? Dan kun jij je beter op aanvullende verzekeringen focussen.

Kijk dus eerst naar wat je nodig hebt en eigenlijk nog liever naar wat je niet nodig hebt, voordat je een zorgverzekering uitkiest. Op deze manier kun je maandelijks veel geld besparen.

Sluit voor 31 januari 2022 je nieuwe zorgverzekering af

Heb je voor eind 2021 besloten dat je in 2022 voor een andere zorgverzekeraar of een ander type zorgverzekering kiest? Dan kun je op Zorgverzekerinq.nl een handig overzicht terugvinden, waardoor je meerdere zorgverzekeraars met elkaar kunt vergelijken. Het overzicht geeft je een kijkje in de voordelen per zorgverzekeraar en je kunt er ook de maandelijkse premieprijzen in terugvinden. Het is belangrijk om voor een zorgverzekeraar te kiezen die bij je past. Dit zorgt ervoor dat je de beste zorg, tegen de eerlijkste prijs geleverd krijgt. Betaal vooral niet te veel geld voor een verzekering waarbij je de helft van de zorg niet nodig zult hebben.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar