checklist

Onder welke voorwaarden mag een zorgverzekeraar je weigeren?

Wist je dat verzekeraars het recht hebben om personen te weigeren wegens een slechte gezondheid? Hier zitten wel speciale voorwaarden aan verbonden en een basisverzekering mag niemand geweigerd worden. In dit nieuwsbericht lees je meer informatie over de voorwaarden waaronder een zorgverzekeraar je mag weigeren. Je leest ook meer informatie over het principe vraag en aanbod binnen de verschillende soorten zorgverzekeringen. Als laatste lees je welk alternatief je hebt als je zorgverzekeraar je weigert.

Aan welke voorwaarden dient een weigering te voldoen?

Wist je dat Nederlandse zorgverzekeraars wettelijk verplicht zijn om iedereen voor een basisverzekering te accepteren? De basisverzekering is voor iedere Nederlander verplicht, vandaar dat de zorgverzekeraar deze niet mag weigeren. Kosten die vanuit de basisverzekering gedekt worden zijn een bezoek aan de huisarts, het ziekenhuis, een psychiater en de apotheek. De zorgverzekeraar mag ouderen of zieken niet weigeren en ook geen hogere premie berekenen als het om de basisverzekering gaat.

Bij een aanvullende verzekering is het een ander verhaal. De zorgverzekeraar is daarbij niet verplicht om iedereen te accepteren. Dit houdt in dat een zorgverzekeraar je kan weigeren. De reden achter het mogen weigeren van verzekerden, is dat de verzekeraar zelf bepaalt waaruit de aanvullende verzekeringen bestaan en onder welke voorwaarden men deze bij ze af kan nemen. Wist je dat het mogelijk is om je basis en aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars af te sluiten?

Het gaat vooral om vraag en aanbod

Een zorgverzekeraar heeft acceptatieplicht voor alle basisverzekeringen, waardoor verzekerden niet geweigerd mogen worden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op dit verhaal. Sta je erom bekend dat je een enorme betalingsachterstand hebt en wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dan mag deze partij je weigeren. Pas wanneer je voor een aanvullende verzekering kiest, is de kans aanwezig dat zorgverzekeraars je weigeren, of je een hogere premie rekenen omdat je een risico voor hen bent. De aanvullende zorgverzekeringen zijn samengesteld door naar vraag en aanbod te kijken. Wanneer je specifieke en dure behandelingen wil ondergaan, kan het zijn dat je een hogere premie dient te betalen of dat de zorgverzekeraar je weigert.

Mag een zorgverzekeraar je weigeren? En wat is het alternatief?

Naast de mogelijkheid dat een zorgverzekeraar je weigert, bestaat ook de kans dat je als ouder persoon of iemand met een bepaalde ziekte of aandoening een hogere premie dient te betalen dan verzekerden die ‘gezond’ zijn. Verder mogen zorgverzekeraars je bij hoge vergoedingen binnen aanvullende verzekeringen vragen of je verwacht om in het komende jaar dure behandelingen moet ondergaan. Wanneer je met ja antwoord, kan je aanvraag voor de aanvullende verzekering worden afgewezen. Het alternatief is om voor een aanvullende verzekering te kiezen die een lagere vergoeding en ook een lagere premie biedt.

Twijfel je voor welke verzekeraar je in 2022 wil kiezen? Dan vind je op Zorgverzekerinq.nl een handig en volledig overzicht terug van alle zorgverzekeraars en (aanvullende) zorgverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Op die manier kun je ook verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Zo kom je erachter welke zorgverzekeraar je kan weigeren en welke juist het beste bij je past.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar