alcohol en sigaretten duurder

Nieuwe begroting: alcohol en sigaretten duurder!

De nieuwe begroting is eindelijk rond en er komen een aantal belangrijke wijzigingen aan. Als je graag een biertje drinkt of af en toe een sigaret opsteekt, dan zal dit nieuws je portemonnee een beetje meer belasten. Op deze pagina lees je meer over de details van de nieuwe begroting en het feit dat alcohol en sigaretten duurder worden gemaakt. Je komt erachter welke voordelen deze verandering met zich meebrengt. Aan het einde lees je ook nog een handige tip als het op je zorgverzekering aankomt.

Waarom worden alcohol en sigaretten duurder gemaakt?

De regering heeft besloten om de accijns op alcohol en sigaretten te verhogen. De reden? Volgens beleidsmakers gaat het hier om een win-winsituatie. Enerzijds wordt het gebruik van deze producten ontmoedigd, wat goed is voor de volksgezondheid. Anderzijds levert het extra inkomsten op die gebruikt kunnen worden voor andere belangrijke overheidsuitgaven. Maar natuurlijk is niet iedereen blij met deze verandering. Vooral jongeren, die vaak nog niet veel verdienen en wiens sociale leven vaak draait om een avondje uit, kunnen de extra kosten goed voelen in hun portemonnee. Dat worden waarschijnlijk wat minder sigaretten en drankjes tijdens een avondje in de kroeg!

Wie worden het hardst geraakt door alcohol en sigaretten duurder te maken?

De prijsverhoging zal waarschijnlijk het meest gevoeld worden door mensen die regelmatig alcohol drinken of roken. Dit geldt zowel voor de jongere generatie als voor volwassenen. Hoewel de gezondheidsvoordelen van deze maatregel duidelijk zijn, kan het sociaal en financieel een last zijn voor velen. Dat gezegd hebbende, de impact zal waarschijnlijk afhankelijk van je levensstijl variëren. Als je af en toe een glaasje wijn drinkt of alleen in het weekend uitgaat, dan zal de extra uitgave waarschijnlijk te overzien zijn. Voor degenen die dagelijks roken of frequent drinken, kan de prijsverhoging aanzienlijker zijn.

Om je te motiveren, lees je hier meer over de voordelen van minder alcohol en sigaretten

Het verminderen van alcohol en sigaretten in je leven brengt grote voordelen met zich mee. Deze voordelen gelden zowel voor je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Je vermindert het risico op diverse ziekten, zoals hart- en vaatziekten, leveraandoeningen en verschillende soorten kanker. Je huid wordt beter, je slaapt dieper en je hebt meer energie gedurende de dag. Bovendien zal je merken dat je concentratievermogen toeneemt en dat je mentaal scherper bent. Je bespaart ook nog eens flink wat geld, wat je kunt investeren in andere aspecten van je leven die je blijdschap en welzijn brengen. Het is dus zeker de moeite waard om deze nieuwe begrotingswijzigingen te zien als een kans om gezondere keuzes te maken in de toekomst!

Gemixte gevoelens, maar overwegend positief

Dus, wat moeten wij hier nu van denken? Enerzijds maken de hogere prijzen van alcohol en sigaretten het leven voor veel mensen duurder, maar anderzijds is het een stap in de goede richting voor de volksgezondheid. Deze nieuwe begroting kun je maar het beste zien als een cocktail. Het is een mix van goede en minder goede ingrediënten, maar over het algemeen een recept voor vooruitgang. Dus hef het glas (met mate natuurlijk, want alcohol is nu duurder!) op een meer rechtvaardige en gezonde toekomst voor iedereen.

Wat betekent deze verandering voor je zorgverzekering?

Met het feit dat alcohol en sigaretten duurder worden, zou dit het moment kunnen zijn om je basisverzekering of je aanvullende zorgverzekering onder de loep te nemen. Hoezo? Nou, gezonder leven kan leiden tot minder medische kosten en dus een lagere premie! Als je minder rookt of drinkt, kan je eigen risico wellicht omlaag. Het is dus het perfecte moment om verschillende zorgverzekeraars te vergelijken en te kijken welke vergoedingen het best bij je nieuwe, gezondere levensstijl passen. Je gezondheid en je portemonnee zullen je dankbaar zijn!

5/5 - (4 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar