Rusteloze benen syndroom

Mogelijke behandelingen voor het rusteloze benen syndroom (RLS)

Het rusteloze benen syndroom, over de hele wereld bekend als Restless Legs Syndrome (RLS), is een vervelende aandoening die je veel onrust en zelfs slapeloze nachten kan bezorgen. Hoewel deze aandoening nog niet volledig onderzocht is, houden tal van neurologen zich er mee bezig. Uit onderzoeken zijn verschillende behandelmethoden naar voren gekomen. In deze blog lees je wat RLS is, wat de oorzaken zijn en welke behandelingen je zou kunnen uitproberen. Als laatste krijg je een handige tip over het makkelijk en snel kunnen vergelijken van verschillende zorgverzekeraars via onze website.

Wat houdt het rusteloze benen syndroom in?

Het rusteloze benen syndroom, ook wel de ziekte van Willis-Ekbom genoemd, komt vaker voor dan je in eerste instantie zou denken. Wereldwijd blijkt 5% tot 10% van de bevolking er namelijk last van te hebben. RLS komt vaak in de avonduren op, als je net na een lang dag op de bank of in je bed neerploft. Je ervaart plotseling een onbeschrijfelijk gevoel in je benen, alsof ze onrustig zijn en je ze wel moet bewegen. Het rusteloze benen syndroom kan tot chronisch slaaptekort lijden, aangezien je door het bewegen van je benen in de nacht geen oog meer dicht doet. Sommige mensen krijgen zelfs een onrustige romp of armen. De klachten starten vaak in de avond, werken door in de nacht en kunnen soms zelfs overdag tot uiting komen.

Wat zijn de oorzaken van RLS?

Het rusteloze benen syndroom kan veroorzaakt door genetica, maar bijvoorbeeld ook door een zwangerschap. Soms kan het ook door bepaalde medicatie veroorzaakt worden. RLS is een bekende bijwerking van lithium, tramadol, Lexapro, Benadryl, Haldol of Zyprexa en nog veel meer. Zodra je medicatie gebruikt en RLS ontstaat, kun je contact opnemen met je behandelend arts om de bijwerking te bespreken. Verder kunnen bepaalde gewoonten die je hebt ook tot het rusteloze benen syndroom leiden. Denk hierbij aan de inname van cafeïne, tabak of alcohol. Soms ontstaat RLS uit andere gezondheidsproblemen zoals nieraandoeningen in het eindstadium of door diabetes beschadigde zenuwen.

Zoals je merkt, kunnen er veel verschillende oorzaken gevonden worden. Wanneer jij je ervoor wil laten behandelen, is het belangrijk om de precieze oorzaak voor jouw RLS te vinden.

Behandelingen waar je uit kunt kiezen om het rusteloze benen syndroom tegen te gaan

Om het rusteloze benen syndroom tegen te gaan, kun je een aantal dingen zelf proberen. Mocht het je niet lukken om de symptomen te verminderen en heeft het diepe impact op je dagelijks functioneren? Dan is het verstandig om naar een gespecialiseerde arts te stappen. Probeer eerst om een gezonde slaapcyclus voor jezelf te creëren. Verder zou je supplementen met vitamine C, D, E en ijzer kunnen nemen om te kijken of dat verbetering met zich meebrengt. Regelmatig bewegen en sporten kan ook bijdragen aan het verminderen van RLS.  Ontspanningsoefeningen zoals rek- en strekoefeningen of yoga zouden verlichting kunnen bieden.

Wanneer dit allemaal niet werkt, zou je om medicatie op recept kunnen vragen bij je huisarts of behandelend arts. In het beginstadium van de behandeling van matige tot ernstige RLS-symptomen, worden dopaminerge medicijnen aangeraden. Pas hier wel mee op want uiteindelijk kunnen de bijwerkingen van dit soort medicijnen je probleem op de lange termijn juist verergeren. Je zou ook voetpakking kunnen proberen, door je voet stevig in te pakken, zet je druk op de onderkant van je voet. Je voet stuurt dan signalen naar je hersenen om je door RLS aangetaste spieren te laten ontspannen.

Verder kan een trilkussen of een nabije-infraroodspectroscopie (NIRS) apparaat verlichting bieden. Deze twee behandelvormen kosten je tussen de €600 tot €1000 euro. Een trilkussen helpt je om beter in slaap te vallen, maar pakt de oorzaak van je RLS helaas niet aan. Het NIRS-apparaat helpt om je symptomen te verlichten door je bloedsomloop met infraroodtechniek te verbeteren. Je bloedvaten verwijden, waardoor je minder last ervaart van het rusteloze benen syndroom.

Kies voor een zorgverzekeraar die op je zorgvraag aansluit

Weet je dat je het rusteloze benen syndroom hebt? Dan is het belangrijk om samen met een behandelaar op onderzoek te gaan naar welke behandeling voor jou werkt. Je kunt verschillende behandelingen uitproberen, zodat je erachter komt op welke manier jij je benen de meeste rust kunt bieden. Wil je kijken of je zorgverzekeraar je behandelingen vergoed? Dan kun je dit het beste bij hen navragen. Ben je van plan om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar in 2023? Dan kun je zorgverzekeraars vergelijken met onze handige tool. Onthoud dat je tot 31 december 2022 kunt opzeggen bij je huidige zorgverzekeraar. Daarna heb je tot en met 31 januari 2023 de tijd om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

4.5/5 - (4 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar