persoonlijke betaalmomenten

Kies persoonlijke betaalmomenten voor je zorgpremie

De zorgverzekeringen zijn al duur genoeg, dus hoe vervelend is het als de zorgpremie net bij je wordt afgeschreven als je nog geen salaris, toeslagen of uitkeringen hebt ontvangen? Op die manier kom je telkens in een negatieve financiële spiraal terecht. Op deze pagina ontvang je meer informatie over de mogelijkheid om voor persoonlijke betaalmomenten bij je zorgverzekeraar te kiezen. Je leest welke voordelen eraan zitten en je krijgt een voorbeeld over hoe de FBTO dit bijvoorbeeld regelt. Verder kom je erachter op welke manier je voor 2024 alvast kunt checken welke zorgverzekeraar misschien beter bij je zorgbehoeften past.

Wat zijn persoonlijke betaalmomenten voor je zorgpremie?

Wist je dat je bij de meeste zorgverzekeraars zelf kunt kiezen op welke data je zorgpremie wordt afgeschreven? Dit worden de persoonlijke betaalmomenten genoemd. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld fijn om de betaalmomenten naar eigen hand te zetten, zodat zij in een week alle afschrijvingen voor de vaste lasten en verzekeringen in één keer kunnen betalen. Dit biedt meer overzicht in de financiën en zorgt ervoor dat je meteen weet waar je financieel gezien aan toe bent voor de rest van de maand. Voor iedereen verschilt het op welk moment in de maand zij hun inkomsten binnenkrijgen, dus waarom zou je de uitgaven daar niet op aanpassen? Dat is veel fijner!

Wat zijn de voordelen van zelf uitgekozen betaalmomenten voor je zorgpremie?

Het maakt niet uit of je een basisverzekering of een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten. De persoonlijke betaalmomenten zijn er voor iedereen, mits je zorgverzekeraar deze optie aanbiedt. Je kunt ernaar informeren door contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Wie weet kun je jouw persoonlijke betaalmoment meteen instellen op de beste datum. Zodra je weet op welke data je toeslagen, uitkeringen of loon/facturen betaald krijgt, kun je ervoor kiezen om na die datum pas je zorgpremie af te laten schrijven. Dit geeft je de ruimte om al je betalingen te voldoen, zonder dat je financiële stress ervaart of je betaalrekening in het rood ziet verdwijnen.

Het voorkomt ook dat je zorgverzekeraar opmerkt dat je betalingen niet voldaan kunnen worden. Hoe vaker een betaling wordt geweigerd, hoe sneller een zorgverzekeraar contact met je opneemt om je te vragen naar de betaalproblemen. Het voorkomt ook dat je bepaalde vervelende betalingsafspraken dient te maken. Aangezien het bedrag pas bij je wordt afgeschreven als je zelf je inkomsten hebt ontvangen. Je in- en uitgaven zijn dan beter in balans.

Een voorbeeld van persoonlijke betaalmomenten bij FBTO

Zorgverzekeraars bieden soms de mogelijkheid dat je persoonlijke betaalmomenten voor je zorgpremie kunt instellen. Dit is erg handig op het moment dat je de betalingen met de storting van je salaris wil synchroniseren. Er is namelijk niets vervelender dan te weinig geld op je betaalrekening hebben op het moment dat je zorgpremie wordt afgeschreven. Een voorbeeld van een zorgverzekeraar die je deze optie biedt is FBTO. Bij hen kun je uit 5 verschillende persoonlijke betaalmomenten kiezen. Dit is altijd de 1e, 15e, 21e, 24e of 27e van de maand.

Houd er rekening mee dat het aan je keuzemoment ligt voor welke maand je betaalt. De eerste van de maand betekent namelijk dat je de zorgpremie voor die maand betaald. Betaal je op een andere datum? Dan betaal je voor de opvolgende maand en loop je dus eigenlijk voor.

Kies in 2024 voor de zorgverzekeraar die het beste bij je past

Heb je in 2023 voor een zorgverzekeraar of type zorgverzekering gekozen die toch niet helemaal bij je lijkt te passen? Dan heb je vast spijt. Gelukkig kun je er alles aan doen om in 2024 voor een betere optie te kiezen. Kies er bijvoorbeeld voor om zorgverzekeraars nu alvast te vergelijken op onze website. Door op de hoogte te zijn van het aanbod en de verschillende vergoedingen, weet je beter welke zorgverzekering perfect op je zorgbehoefte aansluit. Zet eind november een agenda alarm om de meest relevante informatie over zorgverzekeringen in 2024 door te nemen. Dan kun je eind december een passende keuze maken.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar