Is het verhogen van het eigen risico verstandig?

Is verhogen eigen risico verstandig?
Is verhogen van het eigen risico verstandig?

Nog heel even en Nederland gaat weer massaal de zorgverzekeringen vergelijken om vervolgens te besluiten al dan niet naar een andere verzekeraar over te stappen. Uiterlijk 12 november moeten alle verzekeraars de premie voor 2021 bekend hebben gemaakt en kan er dus echt vergeleken worden. Ondertussen denken kenners dat van die optie gretig gebruik gemaakt zal worden omdat er grote verschillen tussen de verzekeraars zullen ontstaan. Bovendien zijn mensen door Covid-19 bewuster gaan leven en denken en wordt meer nagedacht over de kosten die gemaakt worden. De vraag die we vandaag stellen om te bezuinigen op de zorgpremie is de volgende: is het verhogen van het eigen risico verstandig?

Is het verhogen van het eigen risico verstandig, of is het dat zeker niet?

Behalve vergelijken en overstappen naar een andere verzekeraar om zo geld te besparen, is het eveneens mogelijk om geld te besparen door te spelen met het eigen risico. Maar: is het verhogen van het eigen risico verstandig?

Eigen risico blijft staan op 385 euro

Wat zeker is, is dat het verplichte eigen risico is blijven staan op een bedrag van 385 euro. Het eigen risico is van 2018 tot 2021 bevroren.  385 euro is dus het minimumbedrag dat voor het eigen risico door de beleidsbepalers is vastgesteld. Een aantal onderdelen van de zorg vallen onder het eigen risico zoals bijvoorbeeld de kosten voor kraamzorg,  verloskunde en huisartsenkosten. Nou kun je door de hoogte van het eigen risico besparen op de maandelijkse premie. Verhoog je het eigen risico, dan gaat de premie per maand naar beneden.

Maximaal te verhogen naar een bedrag van 885 euro

Je mag het eigen risico verhogen tot maximaal 885 euro. Of dat echt verstandig is, is afhankelijk van de kosten die je het komende jaar denkt te gaan maken. Dat is dus een inschatting maken, en dat is best lastig. Daarbij is het feit of je al dan niet over een spaarcentje beschikt zeker ook van belang. Want daarmee zou je dan de onvoorziene kosten kunnen betalen. Gebruik je bovengemiddeld veel medicijnen en is dat volgend jaar waarschijnlijk ook het geval of als je zeker weet dat je ook in 2021 een aantal keren in het ziekenhuis ligt, is het verhogen van het eigen risico dus niet verstandig.

Nu populair
Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig en snel 28 zorgverzekeringen
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot € 504,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten