overstappen andere zorgverzekering

In 2023 zullen meer Nederlands overstappen op een andere zorgverzekering

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verwacht dat er in 2023 meer mensen zijn die kiezen voor overstappen naar een andere zorgverzekering. Nederlanders zijn door het afschaffen van collectieve kortingen, hoge inflatie en grote prijsverschillen tussen zorgverzekeraars geneigd om op zoek te gaan naar de best betaalbare optie. Dit doet men ook om op de zorgverzekering in ieder geval wat geld te besparen. In 2022 stapten 1,17 miljoen Nederlanders over op een andere zorgverzekering. Het percentage wat hierbij hoorde was toen 6,7%. In deze blog lees je meer over overstappen op een andere zorgverzekering.

De maandelijkse premie gaat omhoog

Nederlandse zorgverzekeraars hebben tot 12 november 2022 de tijd om hun nieuwe premies bekend te maken. Dit is belangrijke informatie om te weten, voordat je kan overstappen naar een andere zorgverzekering. In 2022 hebben zorgverzekeraars gemiddeld €72 euro per verzekerden uit reserves moeten betalen, om de enorme premiestijging te beperken. In totaal gaat hem om ruim €1 miljard euro, wat twee keer zoveel is als in 2021 het geval was. Dit zorgt ervoor dat de meeste zorgverzekeraars op dit moment minder geld tot hun beschikking hebben. Waardoor de zorgpremies in 2023 fors stijgen.

Daarnaast blijven de zorgkosten stijgen, waardoor de reserves bij de zorgverzekeraars op een bepaalde manier moeten worden aangevuld. Dit kan het beste opgelost worden door de verzekerden meer premie te laten betalen.

Zorgverzekeraars verschillen steeds meer in prijs waardoor meer mensen overstappen naar een andere zorgverzekering

De NZa publiceert daarnaast dat er in 2023 een groot prijsverschil ontstaat tussen verschillende zorgverzekeraars en de basis- en aanvullende zorgverzekeringen. De goedkoopste en duurste zorgverzekering zullen rond de €536 euro op jaarbasis verschillen, terwijl dit verschil in 2018 nog €324 euro was. Wanneer je geld wil besparen op je zorgverzekering, is het voordeliger om over te stappen op een andere zorgverzekering. Houd er wel rekening mee dat goedkopere zorgverzekeringen beperkende voorwaarden kunnen hebben. Jongeren die relatief gezond zijn en weinig zorg nodig hebben, kiezen vaak voor dit soort verzekeringen.

Beperkende voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat je een beperkte keuze hebt uit planbare zorgvormen of ziekenhuizen, je bepaalde hulpmiddelen verplicht online dient te bestellen en een beperkt aanbod van gecontracteerde zorg. Veel mensen weten niet dat juist dit soort goedkopere zorgverzekeringen ook prima passen bij oudere personen of mensen die minder gezond maar niet hulpbehoevend zijn. Je bepaalt zelf of je gaat overstappen op een andere zorgverzekering. Het kan je in ieder geval flink geld besparen, als je het goed aanpakt.

Het is in 2023 niet mogelijk om collectiviteitskorting te ontvangen

Overstappen op een andere zorgverzekering is in 2023 interessanter aangezien de collectiviteitskorting volledig verdwijnt. Het is in 2023 niet meer toegestaan om premiekorting te ontvangen op een basisverzekering. Dit is een belangrijke reden voor Nederlandse burgers om toch eens naar een mogelijke overstap te kijken. Vanaf 2022 bleek dat personen die een collectieve zorgverzekering afsloten om voordeliger uit te zijn, meer premie betaalden dan mensen die voor een individuele zorgverzekering hebben gekozen. Vandaar dat deze mogelijkheid wordt geschrapt.

Overstappen naar een andere zorgverzekering? Bekijk en vergelijk je mogelijkheden

Wil je graag overstappen naar een andere zorgverzekering? Dan is het een goed idee om verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kun je doen door de handige vergelijkingstool op onze website in te schakelen. Bekijk en vergelijk meerdere opties, zodat je uiteindelijk voor de beste zorgverzekeraar kunt kiezen. Een zorgverzekering kan maar beter op je zorgwensen aansluiten, aangezien je daar veel geld mee kunt besparen. Maak daarnaast een zorgvuldige overweging wat je eigen risico betreft. Hoe minder zorg je nodig hebt, hoe hoger je het eigen risico kunt instellen en hoe lager de premie wordt die je maandelijks betaald.

Je hebt tot 31 december 2022 om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Uiterlijk 31 januari 2023 dien je de nieuwe zorgverzekering te hebben afgesloten.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar