elektrische fietsen gezonder

Failliet VanMoof overgenomen: maar hoe gezond is een elektrische fiets in vergelijking met een gewone fiets?

Het recente faillissement van VanMoof, een bekend Nederlands merk van elektrische fietsen, heeft veel mensen aan het denken gezet over de duurzaamheid en gezondheidsvoordelen van het gebruik van een elektrische fiets. Het is inmiddels overgenomen door e-stepmerk Lavoie, onderdeel van McLaren Applied. Hoewel een elektrische fiets je sneller van A naar B brengt, zijn er ook argumenten om te zeggen dat een traditionele fiets beter is voor je gezondheid. Op deze pagina lees je meer over het faillissement van VanMoof en wat een elektrische of normale fiets voor je gezondheid kan betekenen.

Waarom een normale fiets gezonder is dan een elektrische fiets

Uiteraard verbrand je met een gewone fiets meer calorieën. Dit komt doordat je meer spierkracht gebruikt om je voort te bewegen. De afwezigheid van een elektrische motor zorgt ervoor dat je harder moet werken, wat tot een betere conditie leidt. Bovendien train je met een gewone fiets meer verschillende spiergroepen, wat bijdraagt aan een algemene lichamelijke fitheid. Het fietsen zonder elektrische hulp kan een positief effect hebben op je mentale gezondheid. Het vereist meer concentratie en kan een vorm van meditatie zijn, waarbij je je aandacht richt op het moment.

Faillissement van VanMoof: wanneer kies je een gewone fiets en wanneer een elektrische?

De keuze hangt sterk af van je persoonlijke behoeften. Als je fitter wil worden en je gezondheid wil verbeteren, is een gewone fiets waarschijnlijk de betere optie. Aan de andere kant is een elektrische fiets ideaal voor langere afstanden of als je lichamelijke beperkingen hebt die intensieve inspanning moeilijk maken. Als het failissement van VanMoof je heeft laten twijfelen over de betrouwbaarheid van elektrische fietsen, onthoud dan dat er veel andere betrouwbare merken zijn die deze vorm van vervoer aanbieden.

Handige tips om fitter te worden met je fiets

Fietsen kan een uitstekende manier zijn om je gezondheid te verbeteren. Hier zijn een paar manieren om het meeste uit je stalen ros te halen:

Gebruik de fiets voor je woon-werkverkeer

Eén van de makkelijkste manieren om meer te bewegen is door de fiets te gebruiken voor je dagelijkse woon-werkverkeer. Dit zorgt niet alleen voor een goede start van de dag, maar helpt je ook om aan het einde van de dag te ontspannen. Het kan bovendien een flinke besparing opleveren in brandstofkosten en het is ook nog eens beter voor het milieu. Probeer een route te vinden die zowel veilig als uitdagend is. Een route et lichte hoogteverschillen kan bijvoorbeeld een goede workout zijn voor je beenspieren.

Probeer wat intervaltraining te doen

Een andere effectieve manier om fit te worden met je fiets is door intervaltraining te doen. Hierbij wissel je periodes van intense inspanning af met momenten van rustiger fietsen. Je kunt bijvoorbeeld 30 seconden zo hard mogelijk fietsen en dan 90 seconden rustig aan doen. Deze variatie in intensiteit helpt om je hartslag omhoog te brengen en meer calorieën te verbranden. Het is een uitstekende manier om je cardiovasculaire conditie te verbeteren zonder dat je urenlang hoeft te fietsen.

Plan gezellige fietsuitjes

In het weekend of op vrije dagen is het een leuk idee om langere fietstochten te plannen. Dit verbetert niet alleen je uithoudingsvermogen maar geeft je ook de kans om nieuwe plekken te ontdekken. Neem een rugzak mee met water, gezonde snacks en eventueel wat gereedschap voor kleine reparaties aan je fiets. De afstand en de intensiteit kunnen variëren, afhankelijk van je fitnessniveau. Het doel is om plezier te hebben terwijl je aan je gezondheid werkt.

Het belang van bewegen voor je gezondheid op latere leeftijd

Beweging is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid, vooral als je ouder wordt. Het helpt tegen de afbraak van spiermassa, verbetert je cardiovasculaire systeem en kan zelfs helpen om mentale ziekten zoals depressie en dementie te voorkomen. Bovendien draagt het bij aan het behoud van je onafhankelijkheid op latere leeftijd.

Een gezond leven wordt ook mogelijk gemaakt door je zorgverzekeraar

Een gezond leven wordt niet alleen bepaald door je dagelijkse gewoontes en keuzes, maar ook door de ondersteuning die je krijgt van je zorgverzekeraar. Het kiezen van de juiste zorgverzekering is daarom een belangrijk aspect. Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen voor een basisverzekering of een aanvullende zorgverzekering. Een basisverzekering dekt meestal standaard medische kosten, maar als je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van fysiotherapie om je fietsprestaties te verbeteren, zou een aanvullende zorgverzekering die deze vergoeding biedt handig zijn. Let wel op je eigen risico, het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar vergoedingen uitkeert.

Zorgverzekeraars verschillen niet alleen in premie maar ook in het soort vergoedingen dat ze bieden. Het is daarom aan te raden om zorgverzekeraars te vergelijken, zowel op prijs als op inhoud, om er een te vinden die het beste bij jouw levensstijl en gezondheidsdoelen past. Dus naast het kiezen tussen een elektrische of gewone fiets voor je gezondheid, is het ook slim om zorgvuldig je zorgverzekering uit te kiezen.

5/5 - (6 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar