Dekt de zorgverzekering stressgerelateerde klachten?

Stress is de nummer één beroepsziekte. Natuurlijk wil iedereen dit voorkomen. Je zult je dan ook vast afvragen of stressklachten worden vergoed. Hieronder zullen we je het antwoord geven op deze vraag én we geven je een aantal tips die jou wellicht kunnen helpen om de stress te verkleinen.

Controleer je zorgverzekering

Heb je last van psychische klachten die gerelateerd zijn aan je werk? Dan kan de zorgverzekering ook een boel dekken. Zo heeft natuurlijk iedereen een basisdekking. Hierbij wordt veel gedekt. Denk daarbij aan de gesprekken met de huisarts en de medicatie die wordt voorgeschreven. Het is daarom belangrijk om jouw zorgverzekering eens bij langs te gaan en te checken waarvoor je allemaal bent verzekerd. Als je baat hebt bij alternatieve medicatie en behandelingen, kun je je aanvullend verzekeren. Dat kan je wellicht wat geruststellen.

Tip 1: Praat met mensen om je heen

Zijn er veranderingen gaande in je privésituatie, slaap je de laatste niet zo lekker of heb je geen plezier meer in je werk? Praat hierover met je leidinggevende, ook al kan dit lastig zijn. Want als je het niet uitspreekt, weet je werkgever ook niet van je situatie af. En als je het hebt verteld, dan begrijpt je werkgever je situatie beter en kan hij je werkzaamheden aanpassen of dagje vrij geven.

Ben je een zelfstandig ondernemer? Dan is het wat lastiger om met een leidinggevende te praten, want de kans is groot dat jij dat zelf bent. Praat daarom met mensen die een luisterend oor kunnen bieden. Ook het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is geen slecht idee als ondernemer zijnde. Ook al wil je daar natuurlijk geen gebruik van maken, het kan je misschien wel wat rust bieden. Mocht je iets overkomen waardoor je arbeidsongeschikt raakt, dan word je in ieder geval opgevangen door de verzekering. Kijk ook eens op Yezzer voor meer informatie over verzekeringen, zodat jij bij werkstress toch verzekerd bent en niet nóg meer zorgen krijgt.

Tip 2: Ontspan binnen en buiten het werk

Probeer je werk niet mee naar huis te nemen en probeer echt te ontspannen. Zo zorg je ervoor dat je batterij weer wordt opgeladen en je de volgende dag weer fris aan het werk kan. Dus probeer in de avond of op vrije dagen leuke dingen te doen zoals shoppen, bezoekje brengen aan je ouders, afspreken met vrienden of vriendinnen of je hobby uitoefenen. En plan alvast dingen vooruit zodat je daarna uit kan kijken.

Is het pauze? Neem dan echt afstand van je werkplek en ga gezellig met je collega’s lunchen. Nog tijd over en is het lekker weer? Loop dan eens een rondje in de buurt zodat je meteen je beweging krijgt. En merk je dat er weinig concentratie is op de werkvloer? Vraag je collega’s dan eens voor een spelletje of potje darten. Dan kunnen jullie daarna weer vol goede moed aan het werk.

Tip 3: Positiviteitsdagboek

Een dagboek klinkt iets dat je vroeger als kind deed, maar tegenwoordig hebben heel veel volwassenen ook nog een dagboek. Dit kan gewoon een klein notitieboekje zijn of een notitie in je telefoon. Schrijf in je positiviteitsdagboek dagelijks op wat er goed ging en waar je blij van werd. Zo kun je zien van welke dingen je energie krijgt en kun je dit weer oppakken als je niet zo lekker in je vel zit.

Tip 4: Blijf ontwikkelen

Ook als je het gevoel krijgt als je stil staat in je leven of de werkzaamheden eentonig worden, kun je werkstress ontwikkelen. Probeer daarom jezelf altijd uit te dagen met nieuwe kennis of nieuwe werkzaamheden. Volg bijvoorbeeld workshops of cursussen om jezelf te ontwikkelen of om inzicht te krijgen in andere functies binnen je organisatie.

Probeer jezelf ook uit te dagen in je werk door bijvoorbeeld deadlines eerder te halen, je baas vragen naar nieuwe werkzaamheden of je nieuwe collega in te werken. Zo blijft je werk plezier houden in je werk en verminder je de kans op werkstress.

5/5 - (3 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar