zwangerschap

Ben je zwanger in 2023? Dan wil je dit over je zorgverzekering en je zwangerschap weten

Is het je wens om een kindje op de wereld te zetten en ben je zwanger of hoop je in 2023 goed nieuws te krijgen? Dan kun jij je alvast op de zwangerschap voorbereiden door voor een zorgverzekeraar te kiezen die de zorg die je nodig gaat hebben voor je vergoed. In deze blog lees je welke zorgkosten je tijdens je zwangerschap vanuit de basis- of aanvullende verzekering vergoedt krijgt.

Welke kosten tijdens je zwangerschap krijg je vergoed vanuit de basisverzekering in 2023?

Het is voor alle Nederlanders boven de 18 jaar ieder jaar verplicht om tenminste een basiszorgverzekering af te sluiten. De basisverzekering dekt veel kosten, ook de meeste kosten rondom een zwangerschap en een bevalling. Ieder jaar bepaalt de Nederlandse overheid welke zorgvergoedingen er in de basisverzekering worden opgenomen. Het basispakket moet er bij iedere zorgverzekeraar dan ook hetzelfde uitzien. De premie die je ervoor betaald, kan wel verschillen. Soms dien je een hogere of juist lagere premie te betalen of kan het zijn dat je een eigen bijdrage levert. Op het moment dat je zwanger bent kan het zijn dat je zorgkosten maakt die buiten een basisverzekering vallen. Dan kan een aanvullende verzekering goedkoper zijn.

Zitten er veranderingen in de basisverzekering die invloed hebben op je zwangerschap?

Er is goed nieuws voor iedereen die een zwangerschap meemaakt en in 2023 is uitgerekend. Zorgverzekeraars breiden het basiszorgpakket tijdens een zwangerschap namelijk uit. Er gaat geen zorg verloren, maar er komt juist meer vergoede zorg bij. Het kabinet heeft aangegeven dat zij anticonceptie beter toegankelijk willen maken. Verder liggen er plannen om de 20-wekenecho en de NIPT in de basiszorgverzekering op te nemen. Ervaar je psychische klachten rondom je zwangerschap of bevalling? Dan krijg je passende zorg via de GGZ sneller vergoedt. De definitieve zorg rondom je zwangerschap dat in de basisverzekering wordt opgenomen, wordt uiterlijk 12 november bekend gemaakt.

Hoe zit het met aanvullende zorgverzekeringen in 2023 als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap heb je zorg nodig. De zorg die je bijvoorbeeld via je eigen bijdrage betaald is een ziekenhuisbevalling of kraamzorg. Een aanvullend zorgpakket vergoedt (deels) kosten die je maakt voor een doula, lactatiekundige zorg, een zwangerschapscursus of je kraampakket. Een aanvullende zorgverzekering is je eigen vrije keuze en dus zeker niet verplicht. Wanneer je tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk vergoed wil krijgen, is het voordeliger om naar een passende aanvullende verzekering te kijken.

Bekijk en vergelijk verschillende zorgverzekeringen en kies de beste match

Nu je weet wat je wel of niet vergoed krijgt tijdens je zwangerschap in 2023, is het tijd om verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Op Zorgverzekerinq.nl hebben wij een handige tool ontwikkelt, die je in één keer kan tonen welke zorgverzekering het meest geschikt is voor je. Door kritisch zorgverzekeraars te vergelijken, kun je voor een zorgverzekering kiezen die aansluit op je zorgwensen. Verder kun je kijken welke zorgverzekeraar de best betaalbare maandpremie vraagt voor de zorg die je nodig gaat hebben in 2023. Wanneer er een kindje op komst is, wil je dat alles zo goed mogelijk geregeld is. Dan is het fijn om verder niet meer naar je zorgverzekering om te hoeven kijken.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar