onbeperkt fysio

Wist je dat onbeperkt fysio in je zorgverzekering vrijwel onmogelijk is?

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en je hebt uiterlijk 31 januari 2022 je nieuwe zorgverzekering voor dit jaar afgesloten. Wellicht kwam je er tijdens je zoektocht naar de juiste zorgverzekering al achter, dat je vrijwel nergens een pakket kon vinden, waar onbeperkt fysio in wordt aangeboden. Het was ooit mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten met onbeperkt fysio. Tegenwoordig is dit niet meer terug te vinden. In dit nieuwsbericht lees je hoe dit kan, wat er in 2022 verandert voor fysiotherapie en welke zorgverzekeraars de hoogste vergoeding bieden als het op fysio aankomt.

Je kunt bij drie polissen terecht voor onbeperkt fysio

De meest bekende zorgverzekeraars hebben vijf jaar geleden al besloten om niet langer onbeperkte fysio aan te bieden vanuit de aanvullende verzekering. In 2022 is zorgverzekeraar ONVZ de enige partij die nog onbeperkt fysio aanbiedt in hun superfit pakket. VvAA en PNOzorg bieden dit ook nog aan. Hier moet je echter wel van op de hoogte zijn, aangezien je deze pakketten alleen telefonisch kunt aanvragen. Dit pakket wordt op de website niet meer weergegeven.

Hoe komt het dat de prijzen voor fysiotherapie zo hard zijn gestegen?

De gemiddelde polis voor aanvullende verzekeringen met volledige fysiodekking en dus onbeperkt fysio ligt op €1587 euro per verzekerde. Dit is een schokkende onthulling, aangezien elke reguliere fysiobehandeling per keer rond de €35 euro kost. Om een vergelijking te kunnen maken van de prijzen in het verleden en vandaag de dag, kun je de cijfers van 2020 erbij halen. In 2020 kostte een aanvullende polis met volledige fysiodekking nog €752,96 euro per verzekerde. In 2018 had je zelfs al een volledige fysiodekking voor €43,50 euro per maand per verzekerde.

Verder worden verzekeraars die fysiotherapie vergoeden steeds strenger. Er vindt een medische selectie plaats, waarbij er per persoon wordt gekeken naar de individuele zorgbehoefte. Chronisch zieken met reuma of artrose worden dan direct geweigerd. Zij kosten de zorgverzekeraar simpelweg te veel geld. Voor mensen met een spierziekte of MS, wordt de volledige fysiodekking vanuit de basisverzekering vergoed. Zij betalen de eerste 20 behandelingen zelf. Hierna wordt hun €385 aan eigen risico aangebroken. De kosten die daar dan nog bovenop komen, worden door de verzekeraar gedekt.

Hoe ziet de prijsstijging voor onbeperkt fysiotherapie er in 2022 uit?

In 2022 wordt de prijsstijging voor een aanvullende verzekering die fysiotherapie vergoed geschat op gemiddeld €52,68 euro. Voor de mensen die op dit moment gebruikmaken van een basisdekking met fysiotherapie, kan het nog weleens het laatste jaar zijn dat hiervoor gekozen kan worden. Onbeperkt fysio wordt geschrapt en is in de toekomst niet eens meer af te sluiten. Fysiotherapie in het algemeen wordt fors duurder. De dekking waar je recht op hebt wordt flink verlaagd, waardoor je meer kosten uit eigen zak gaat betalen. De kosten die gemaakt worden door personen met chronische aandoeningen zoals artrose of reuma zijn bijna niet meer te betalen.

De verzekeraars die in 2022 de meeste behandelingen vergoeden, vergoeden 50 tot 52 behandelingen en hier betaal je rond de €60 tot €80 euro extra premie voor per maand. De zorgverzekeraars die dit aanbieden zijn IZZ, VvAA, ONVZ en PNOzorg.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar