tweelingpolissen

Wat kun je doen als je per ongeluk een dubbele zorgverzekering hebt afgesloten?

Wanneer je eind december 2021 je vorige zorgverzekering hebt opgezegd, heb je tot eind januari 2022 de tijd om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet, zodat je niet in de problemen komt. Wanneer je een nieuwe zorgverzekering afsluit, is het belangrijk dat je op de bevestiging van de zorgverzekeraar wacht. Dit voorkomt dat je per ongeluk een dubbele zorgverzekering afsluit als je de ontvangst van de bevestiging te lang vindt duren. In deze blog lees je hoe het kan dat je een dubbele zorgverzekering afsluit én wat je kunt doen om deze miscommunicatie weer recht te zetten.

Bepaal eerst welke van de twee dubbele zorgverzekeringen je wil behouden

Kom je erachter dat je per ongeluk een dubbele zorgverzekering hebt afgesloten? Dan is het belangrijk dat je goed nadenkt en dan direct actie onderneemt. Bedenk bij jezelf welke zorgverzekering je liever wil behouden. Wanneer je weet welke dubbele zorgverzekering je niet wil aanhouden, kun je deze opbellen, de situatie uitleggen en opzeggen. Neem altijd contact op met de zorgverzekeraar als je erachter komt dat je dubbel verzekerd bent. Zij kunnen dit in het systeem checken en zorgen ervoor dat de dubbele verzekering wordt opgezegd.

Wacht altijd op een bevestiging van de zorgverzekeraar als je een nieuwe zorgverzekering afsluit

Wist je dat de verwerking van je aanvraag voor een bepaalde verzekering wegens drukte een tijdje kan duren? Trek daarom niet te snel conclusies en vraag zonder iets van de ene verzekering gehoord te hebben, niet ook al een andere aan. Op die manier loop je namelijk het risico dat je een dubbele zorgverzekering afsluit. Het kan ook zijn dat je, omdat je geen bevestiging ontvangt, dezelfde verzekering nog een keer aanvraagt. Doe dit niet! Neem altijd eerst contact op met de zorgverzekeraar als je na 24 uur nog geen bevestiging hebt ontvangen. Wanneer je belt, kan de verzekeraar in het systeem opzoeken of je aanvraag wel of niet doorgekomen is.

Op welke manier kun jij je dubbele zorgverzekering aanpassen?

Wanneer je erachter komt dat je een dubbele zorgverzekering hebt afgesloten én je weet welke zorgverzekering je in 2022 wil behouden, kun je de verzekering altijd nog wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen of juist verlagen van je eigen risico, een andere aanvullende verzekering koppelen of kiezen voor maandelijkse- of juist een jaarlijkse betaling van je premie. Vraag dus niet direct een nieuwe zorgverzekering aan als je bepaalde instellingen verkeerd hebt doorgegeven. Je kunt beter eerst in je eigen online verzekeringsomgeving inloggen, om te kijken welke aanpassingen je nog kunt doorvoeren.

Voorkom een dubbele zorgverzekering en vergelijk je mogelijkheden

Het is natuurlijk niet handig of fijn om erachter te komen dat je een dubbele zorgverzekering hebt afgesloten. Gelukkig kun je de vervelende situatie redelijk snel oplossen, maar maak er wel een leermoment van voor de komende jaren. Weet je nog niet goed voor welke zorgverzekering je in 2022 wil kiezen? Dan heb je tot uiterlijk 31 januari 2022 de tijd om de knoop door te hakken. Op Zorgverzekerinq.nl kun je zorgverzekeraars met elkaar vergelijken, waardoor je er makkelijk en snel achter komt welke zorgverzekeraar bij je past. Hoe beter de zorgverzekering bij je zorgvraag past, hoe minder premie je voor niets betaald.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar