Wanneer is er sprake van een eigen bijdrage?

Over de termen eigen bijdrage en eigen risico willen nog wel eens wat misverstanden ontstaan. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is. Niets is echter minder waar. Het zijn twee verschillende zaken. Hier op Zorgverzekerinq.nl leggen we het aan je uit.

Verschil eigen bijdrage en eigen risico

Kijken we naar het eigen risico, dan wordt een vast bedrag per jaar bedoeld. Het is een vooraf bepaald bedrag dat voor iedereen geldt die een zorgverzekering afsluit. Maak je zorgkosten, dan gaan die altijd eerst van het eigen risico af. Is het eigen risico verbruikt, dan betaalt de zorgverzekeraar vervolgens de rest.

Bedrag dat je zelf betaalt

De eigen bijdrage is een bedrag dat je zelf bij betaalt. De bijdrage hangt af van het soort zorg dat je nodig hebt. Een eigen bijdrage geldt alleen voor specifieke zorg uit de basisverzekering en uit de aanvullende verzekering. Je kunt dan denken aan gespecialiseerde zorg, bepaalde medicijnen en hulpmiddelen in de vorm van bijvoorbeeld hoortoestellen en kunstgebitten.

Eerst de eigen bijdrage, dan het eigen risico

Heb je een zorgverzekering die de zorgkosten automatisch declareert, dan ontvang je een factuur met daarop de exacte kosten van de eigen bijdrage. Het kan overigens wel even duren voor je deze factuur krijgt, dit kan soms wel tot drie maanden duren. Soms is sprake van een eigen bijdrage voor ziektekosten en valt ook een deel onder het eigen risico. Is dat aan de hand, dan verrekent de zorgverzekeraar eerst de eigen bijdrage en daarna pas het eigen risico.

Vergelijk hier de beste zorgverzekeringen

Om het nog inzichtelijker te maken; onder de eigen bijdrage vallen in de regel orthopedische schoenen, kraamzorg, hoortoestellen, brillenglazen, kunstgebitten en bepaalde medicijnen. Wil je alles weten over de eigen bijdrage en over de zorgverzekering? Check dan de website Zorgverzekerinq.nl. Je maakt hier kennis met de beste zorgverzekeraars en kunt ze hier vergelijken. Door dit te doen kies je altijd de voor jou beste zorgverzekering.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar