Verschillen in zorgpremie zijn groot en worden nog veel groter

verschillen in zorgpremie zijn groot
verschillen in zorgpremie zijn groot

De verschillen in zorgpremie zijn groot. Ze worden in de toekomst nog veel groter. Dat is een van de uitkomsten van het  onderzoek dat de Nederlandse Zorgautoriteit uitvoerde naar de zorgverzekeringen 2020.  Het grootste verschil tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering bedraagt maar liefst 499 euro per jaar. Dat is dus omgerekend 41,60 euro per maand.  Het onderzoek van de NZa leverde meer verrassende inzichten op.

Verschillen in zorgpremie zijn groot, aantal internetverzekeringen verder gegroeid

Zo is het aantal zorgverzekeringen met zogenaamde beperkende voorwaarden (dit zijn budgetpolissen) met in totaal vier afgenomen.  In 2020 kon men kiezen uit in totaal 34 naturapolissen, waarvan tien met beperkende voorwaarden. Voorts waren er 17 restitutiepolissen en vier combinatiepolissen. In ons land blijken 76,2 procent van de mensen een naturapolis te hebben.  Verder is het aantal internetverzekeringen weer verder opgelopen. Dit met precies 5 procent.

In 64 procent van de gevallen is sprake van een digitale polis

In 64 procent van alle zorgverzekeringen is sprake van een digitale polis. Er is sprake van een internet zorgverzekering als de verzekerde  de polisvoorwaarden en de premiewijzingen alleen digitaal  ontvangt. In dat geval verloopt ook de communicatie volledig digitaal.  In ons land zijn er overigens nog maar drie verzekeringen die je alleen maar op digitale wijze af kunt sluiten.

Naturapolissen zijn het goedkoopst

Een groeiende groep mensen koos in 2020 voor een hoger eigen risico. Dat verschil is echter gering: 0,2 procent.  De keuze voor het maximale eigen risico is overigens sterk gegroeid; met 10 procent om precies te zijn. Berekend is verder dat de gemiddelde zorgpremie voor de basisverzekering  in 2020 1414 euro is. Dit is 117,83 euro per maand. De verschillen in zorgpremie zijn groot en worden alleen maar groter. De goedkoopste verzekeringen zijn de naturapolissen met beperkende voorwaarden. deze verzekering kost gemiddeld 1125 euro per maand. Restitutiepolissen tenslotte kosten gemiddeld 123,66 euro per maand.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar