Premiekorting collectieve zorgverzekering verdwijnt

De premiekorting collectieve zorgverzekering verdwijnt. Dit per 1 januari 2023. Werkgevers hadden in veel gevallen een collectieve zorgverzekering voor de werknemers afgesloten, waarbij de werknemers korting kregen op de te betalen premie. Die korting verdwijnt dus per begin volgend jaar, daarover zijn zowel de Eerste als de Tweede Kamer het eens geworden. 

Collectieve zorgverzekering afgeroomd

Zorgverzekeraars konden met werkgevers afspraken maken over een collectieve zorgverzekering. Deelnemers kregen korting op de premie. Aan die regeling kleefden vanuit de overheid wel een aantal nadelen, nadelen waardoor de regeling nu dus verdwijnt.  Zo bleek in de praktijk dat de verzekeraars om de korting te kunnen geven, de premie voor mensen zonder collectieve zorgverzekering verhoogden.

Eerst al van 10 naar 5 procent

Ook was de Eerste en de Tweede kamer het eens dat er zo onderhand te veel collectiviteiten waren ontstaan en dit werd als onoverzichtelijk ervaren. Om deze redenen werd in 2020 de regeling al aangescherpt. Werknemers konden vanaf dat moment nog maar 5 in plaats van de gebruikelijke 10 procent korting krijgen op de zorgverzekering. Deze maatregel werd echter niet als voldoende beschouwd. En dat betekent dat de korting op de premie vanaf begin volgend jaar helemaal weg is. 

Zorginhoudelijke afspraken

Overigens kunnen werkgevers nog wel steeds een collectieve zorgverzekering afsluiten voor de werknemers. Er kunnen dan echter alleen nog zorginhoudelijke afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld verzuimreductie, re-integratie en duurzame inzetbaarheid. 

1/5 - (1 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar