premieachterstand

Op deze manier kun jij je eigen risico gespreid betalen

Wil jij je zorgkosten in 2022 graag spreiden? Dan kun je ervoor kiezen om je eigen risico gespreid te betalen. Deze optie is vooral interessant voor personen die aan het begin van het jaar direct hun eigen risico dienen aan te breken. Door de kosten te spreiden, zorg je ervoor dat je in de eerste maanden van het jaar meer financiële rust ervaart als het op de betalingen voor je zorg aankomt. In dit nieuwsbericht lees je wat het spreiden van kosten inhoudt, op welke manier je dit kunt instellen en of je het vrijwillig eigen risico bijvoorbeeld ook gespreid kunt betalen. Daarna lees je bij welke zorgverzekeraars je voor een gespreide betaling kunt kiezen. Als laatste krijg je tips voor het overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Wat houdt je eigen risico gespreid betalen in?

Wist je dat er een aantal voorwaarden zitten aan de mogelijkheid om je eigen risico gespreid te betalen? Je kunt vaak vooraf al bij de zorgverzekeraar vragen of zij de optie bieden om je betalingen te spreiden. De gespreide betaling wordt vaak in 10 termijnen van €38,50 euro per keer verdeelt. De incassering van de gespreide betaling vindt alleen plaats tussen februari en november. Tussendoor ontvang je geen rekeningen van de betalingen die je doet. Je ontvangt de eindafrekening aan het begin van het volgende jaar. Heb je in je verzekeringsjaar te veel eigen risico betaald? Dan krijg je dit bedrag aan het einde automatisch teruggestort.

Op welke manier kun je het eigen risico gespreid betalen instellen?

Ben je op zoek naar een manier om je eigen risico gespreid te betalen? Dan kun je dit vaak makkelijk en snel online instellen. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is op de website van je zorgverzekeraar of in de app in te loggen. Hierna kun je de stappen volgen bij je account om ervoor te zorgen dat jij je instellingen correct veranderd. Wanneer je de optie online niet kunt terugvinden, of wanneer het je niet lukt om het in te stellen kun je contact opnemen met de zorgverzekeraar.

Hoe zit het met het vrijwillig eigen risico?

Wanneer je op zoek bent naar de mogelijkheid om gespreid te betalen, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen het verplicht en vrijwillig eigen risico. Je kunt het verplicht eigen risico gespreid betalen, maar het vrijwillig eigen risico niet. Het minimale eigen risico is dus mogelijk, maar wanneer je besluit om je eigen risico op €885 euro te zetten, kun je dit niet gespreid betalen.

Kun je bij alle verzekeraars je eigen risico gespreid betalen?

Wist je dat de meeste zorgverzekeraars je de mogelijkheid bieden om je eigen risico gespreid te betalen? Houd er wel rekening mee dat sommige zorgverzekeraars hun eigen voorwaarden hanteren. Bij sommige zorgverzekeraars kun je de optie namelijk pas activeren als je voor het eerst kosten vanuit je eigen risico hebt gemaakt. Zoek dit van tevoren uit of bel eens met de klantenservice van de zorgverzekering om antwoord op je vragen te ontvangen. Je kunt hier online natuurlijk ook informatie over opzoeken.

Ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekeraar?

Twijfel je nog bij welke zorgverzekeraar of welk type zorgverzekering je in 2022 wil afsluiten? Dan is het tijd om research te doen en je zorgwensen op papier te zetten. Bekijk je huidige verzekering kritisch en zoek naar verzekerde zorg waar je wel voor betaald, maar dat je niet gebruikt. Hierna is het belangrijk om naar een zorgpakket te zoeken met zorg dat je wel nodig hebt. Je kunt voor een basis- of aanvullende verzekering kiezen. Hierna kun je eventueel op basis van de maandelijkse premie gaan zoeken naar een zorgverzekering die bij je past.

Twijfel je tussen een aantal opties? Raadpleeg dan het overzicht op Zorgverzekerinq.nl. Op onze website kun je namelijk makkelijk en snel verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Wil je overstappen? Zeg je huidige zorgverzekering dan op voor 31 december 2021 en kies je nieuwe zorgverzekering uiterlijk voor 1 februari 2022 uit.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar