e-consult

Maak kennis met het e-consult bij de huisartsenpraktijk

Per 1 juli 2020 heeft iedereen die in Nederland bij een huisarts staat ingeschreven recht op inzage in hun eigen digitale zorgdossier. Doordat deze digitalisering veel gemakken met zich meebracht en het tijdens de COVID-periode lastiger voor huisartsen was om patiënten face-to-face te zien, is het e-consult in het leven geroepen. Patiënten kunnen online vragen stellen aan hun huisarts. Hieronder lees je wat een e-consult is, welke mogelijkheden je ermee hebt en wat de voordelen ervan zijn. Verder lees je op welke manier je makkelijk en snel zorgverzekeraars met elkaar kunt vergelijken voor 2023.

Wat is een e-consult precies?

Het e-consult wordt door steeds meer mensen gebruikt. Huisartsen geven aan dat zij aan het einde van hun ochtendspreekuur vaak al een half uur inplande om korte vragen van patiënten te beantwoorden. Nu kan de huisarts deze tijd gebruiken om alle vragen die vanuit de e-consulten binnenkomen te beantwoorden. Het e-consult is een digitaal consult, waarin je korte vragen aan je huisarts kunt stellen, zoals bijvoorbeeld over een ontstoken oog of een vreemd plekje op je huid. Dit soort vragen kunnen makkelijk en snel online beantwoord worden.

Vraag je eigen digitale kwartaalcontrole aan

Het is voor niemand verplicht om het e-consult te gebruiken. Het gaat om een uitbreiding van de diensten die de huisartsenpraktijk aanbiedt. Degene die graag een e-consult gebruiken, kunnen dit doen, anderen kunnen alsnog bellen of een afspraak inplannen om al hun vragen te stellen. Zelfs ouderen vinden het soms handig om van het e-consult gebruik te maken. Wanneer iemand bijvoorbeeld een kwartaalcontrole dient te ondergaan, kan dit digitaal ingepland worden. Je geeft dan alle gegevens door die de huisarts van je vraagt, waarna de huisarts bepaalt of je oké bent, of dat je toch beter even langs de praktijk kunt komen.

Een voorbeeld van de digitale kwartaalcontrole is die van Bas, een 72-jarige man die in het verleden een hartinfarct heeft gehad. Hij dient ieder kwartaal zijn bloeddruk en gewicht door te nemen met de huisarts. Doordat Bas een goede band heeft met zijn arts, voelt hij zich er comfortabel genoeg bij om dit online via een e-consult te regelen. Toen zijn bloeddruk een keer verhoogd was en hij dit online doorgaf, werd er meteen op gereageerd. Na twee dagen is er een digitale opvolging geweest, zijn bloeddruk was toen weer normaal. Bas is ieder kwartaal snel klaar met zijn controle en kan dit vanuit zijn eigen huis ondergaan.

De voordelen van een e-consult

Tegenwoordig is het mogelijk om een e-consult bij je huisarts aan te vragen. Je kunt al je zorg gerelateerde vragen online stellen. Een groot voordeel hiervan is tijdsbesparing. Je hoeft niet langs de praktijk te komen als je een aantal korte vragen hebt. Je stelt de vragen in de online omgeving en kunt snel antwoord verwachten. Vaak krijg je dezelfde dag, of in ieder geval de volgende dag al antwoord van je huisarts. Een ander voordeel is dat je de informatie die je krijgt, rustig terug kunt lezen. Daarnaast kan er extra informatie aangeleverd worden. Verder kun je op elk gewenst moment je vraag via een e-consult stellen.

Merkt de huisarts dat je een complexe vraag stelt of wil de huisarts je toch even zien? Dan kan er alsnog een afspraak worden ingepland bij de huisartsenpraktijk.

Bekijk en vergelijk alvast zorgverzekeringen voor 2023

Het e-consult bij de huisarts behoort tot de diensten die de huisartsenpraktijk aanbiedt. Dit wordt door iedere basiszorgverzekering vergoed. Zodra je een huisarts hebt, kun je dus gebruikmaken van het e-consult. Nu het einde van het jaar alweer nadert, is het tijd om over je zorgverzekering voor 2023 na te denken. Je kunt op onze website makkelijk en snel zorgverzekeraars vergelijken. Dit zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van maandelijkse premies, aanvullende verzekeringen, de beste prijs en dergelijke. Je kunt je huidige zorgverzekering uiterlijk 31 december 2022 opzeggen. Je nieuwe zorgverzekering dien je 331 januari 2023 afgesloten te hebben. Kies vooral voor een verzekering die bij jouw unieke zorgvraag past.

5/5 - (4 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar