lopende behandeling

Is het mogelijk om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen tijdens een lopende behandeling?

Ben je aan het einde van het jaar een aan een behandeling begonnen én denk je erover na om in het nieuwe jaar een andere zorgverzekering af te sluiten? Dan dien je met een aantal zaken rekening te houden. Zeker op het moment dat de lopende behandeling in het nieuwe jaar vervolgd wordt. Op deze pagina kom je erachter wat je kunt doen als je lopende behandeling over twee jaar verspreid is en je wil overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je leest belangrijke informatie en komt erachter welke mogelijkheden je hebt. Aan het einde lees je meer informatie over de deadlines voor het overstappen naar een andere verzekeraar.

Word je lopende behandeling door je zorgverzekeraar vergoed?

Onderga je een behandeling die door je zorgverzekeraar wordt vergoed? Dan betaal je helemaal niets, of een klein deel van de kosten (eigen risico) zelf. Het kan zomaar zijn dat je voor een zorgverzekeraar had gekozen, die bij je paste voor je het nieuwe jaar inging. Gedurende het jaar kom je er opeens achter dat je zorg nodig hebt, waar je geen rekening mee had gehouden. Een behandeling wordt dan wellicht niet vergoed. Een lopende behandeling, kan gewoon doorgezet worden als je aan het einde van het jaar besluit om van zorgverzekering te wisselen. Weet je dat een andere verzekeraar je lopende behandeling wel vergoed? Dan kun je beter overstappen tijdens de behandeling om alsnog geld te besparen.

Kan je overstappen naar een nieuwe verzekeraar als je midden in een lopende behandeling zit?

Ja, het is mogelijk om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar als je midden in een lopende behandeling zit. Er zijn alleen wel een paar belangrijke zaken waar je rekening mee dient te houden. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de vergoeding van de behandeling bij de nieuwe verzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden bepaalde behandelingen uitgebreider dan anderen, dus het is verstandig om hier goed naar te kijken voordat je overstapt.

Verder is het ook van belang om te kijken naar de vergoeding van de eventuele kosten die al zijn gemaakt tijdens de lopende behandeling. Sommige verzekeraars vergoeden deze kosten niet of slechts gedeeltelijk als je overstapt. Dit is iets om rekening mee te houden als je een financiële afweging maakt tussen de huidige en de nieuwe verzekeraar.

Welke verzekeraar betaald de lopende behandeling die over twee verschillende jaren verdeeld is?

Als een behandeling in twee verschillende jaren doorloopt, kan dit inderdaad van invloed zijn op de vergoeding van de verzekering. Sommige zorgverzekeraars werken bijvoorbeeld met een jaarlijks verzekerd bedrag, waarmee een bepaald bedrag per jaar vergoed wordt. Als de behandeling in een volgend jaar wordt voortgezet, kan het zijn dat je hiertegen aanloopt en het bedrag zelf moet betalen. Wanneer je overweegt om van zorgverzekeraar te wisselen, is het belangrijk om te kijken naar de vergoeding van de specifieke lopende behandeling bij de nieuwe verzekeraar. Wanneer de vergoeding erop achteruitgaat, kun je beter niet overstappen.

Je kunt jouw zorgverzekering na 31 december niet meer stopzetten

Het nieuwe jaar is begonnen, wat betekent dat je weer een jaar lang bij de zorgverzekeraar van jouw keuze verzekerd bent. De deadline om je huidige zorgverzekeraar op te zeggen was op 31 december 2022. Heb je deze deadline gemist? Dan is het voor 2023 helaas niet mogelijk om een andere zorgverzekering af te sluiten. Houd hier rekening mee voor het komende jaar. Het is misschien een idee om een agendapunt te maken rond eind november 2023. Stel in dat je tegen die tijd een melding krijgt over het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekeraar. Zo weet je in ieder geval dat je dit jaar wel op tijd kunt opzeggen.

Je hebt nog tot 31 januari 2023 om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten

Was je op tijd met het opzeggen van je zorgverzekering? Dan heb je tot 31 januari 2023 de tijd om je nieuwe zorgverzekering voor dit jaar af te sluiten. Weet je ongeveer welke zorgverzekeraar bij je past, maar wil je de beste opties met elkaar vergelijken? Dan kun je de handige vergelijkingstool op onze website inzetten om je definitieve keuze te maken. Je weet zelf het beste welke zorg je dit jaar nodig hebt. Kies daarom voor een zorgverzekeraar die daarop aansluit.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar