voor het eerst een zorgverzekering afsluiten

Handige tips voor mensen die voor het eerst een zorgverzekering afsluiten

Ben je net 18 geworden of naar Nederland verhuisd en moet je daardoor voor het eerst een zorgverzekering afsluiten? Dan komt er in één keer veel informatie op je af. Op deze pagina lees je alles over voor het eerst een zorgverzekering afsluiten. Je komt erachter of je beter voor een basis- of aanvullende zorgverzekering kunt kiezen. Daarna krijg je meer informatie over het instellen van je eigen risico. Vervolgens ontvang je tips waarmee je voor een zorgverzekeraar kunt kiezen die bij je past. Als laatste lees je op welke manier je wellicht zorgtoeslag kunt regelen.

Voor het eerst een zorgverzekering afsluiten: basisverzekering of aanvullende verzekering?

In Nederland is iedereen vanaf 18 jaar en ouder verplicht om in ieder geval een basiszorgverzekering af te sluiten. Voor het eerst een zorgverzekering afsluiten kan best spannend zijn, je wil natuurlijk wel de beste keuze maken en zo min mogelijk premie betalen, zeker als je nog jong bent. Voordat je tot het afsluiten van de zorgverzekering overgaat, is het belangrijk dat je weet of je voor een basis- of aanvullende zorgverzekering kiest. Hiervoor dien je bij jezelf na te gaan wat je zorgbehoefte is. Ga je weleens naar de tandarts of de fysiotherapeut? Dan kun je beter voor een aanvullende zorgverzekering kiezen.

Wanneer je weinig zorg nodig hebt en gezond bent, kun je gerust voor een basiszorgverzekering kiezen. Vanuit de basiszorgverzekering wordt ook best veel vergoed. Alleen als je complexere zorg nodig hebt, ga je dan veel meer uit eigen zak betalen.

Een hoog of laag eigen risico aanvinken als je voor het eerst een zorgverzekering afsluit?

Voor het eerst een zorgverzekering afsluiten gaat niet zonder slag of stoot. Je dient namelijk met veel verschillende keuzes rekening te houden. Een belangrijk onderdeel van voor het eerst een zorgverzekering afsluiten is het eigen risico. Iedereen die 18 jaar of ouder is en een zorgverzekering heeft, moet eigen risico betalen. Je betaalt de zorg die je nodig hebt tot een bepaald bedrag uit eigen zak. Alle kosten die daarbovenop komen, worden dan door de zorgverzekeraar betaald. De hoogte van je eigen risico heeft invloed op de hoogte van je maandelijkse premie. Hoe hoger je het eigen risico instelt, des te minder maandelijkse premie je betaalt.

Houd er rekening mee dat het een gok is om je eigen risico hoog in te stellen. Wanneer je voor het eerst een zorgverzekering afsluit, ga je ervan uit dat je niet veel zorg nodig zal hebben. Aan de andere kant weet je nooit wat het komende jaar je zal brengen. Kies in ieder geval voor een eigen risico dat je in één keer zou kunnen betalen. Is het bedrag te hoog en kan je dit in geval van nood niet in één keer op tafel leggen? Dan kun je beter voor een lager eigen risico kiezen. Het minimale eigen risico dat je in Nederland betaald is €385 euro.

Hoe kom je erachter welke zorgverzekering het beste bij je past?

Wanneer je een idee hebt van welke zorgverzekeraars je het meeste aanspreken, kun je de voor- en nadelen bij iedere mogelijkheid opschrijven. Op onze website kun je een slimme tool inzetten, waarmee je met één druk op de knop zorgverzekeraars kunt vergelijken. Dit zorgt ervoor dat je meteen ziet welke zorgverzekeraar je de beste maandpremie kan bieden. Uiteindelijk wil je natuurlijk de beste zorg, voor de meest vriendelijke prijs. Houd er wel rekening mee dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. Zeker op het moment dat je in geval van ziekte ineens onvoorziene kosten gaat maken.

Wanneer je 18 bent ga je ervan uit dat je nog niet veel zorg nodig hebt. Weet je nu al van jezelf dat je bepaalde tandzorg of fysiotherapie nodig hebt? Dan is een aanvullende zorgverzekering hetgeen dat bij je past.

Het is in sommige gevallen mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen tijdens voor het eerst een zorgverzekering afsluiten

Een zorgverzekering is helaas duur, zeker als je net 18 jaar bent geworden en dit opeens tot je maandelijkse financiële verlichtingen behoort. Voor het eerst een zorgverzekering afsluiten, betekent dat je voor het eerst premie gaat betalen. Wist je dat er een mogelijkheid is om financieel gesteund te worden tijdens de betaling van je zorgverzekering? Je kunt namelijk zorgtoeslag aanvragen. Je hebt recht op zorgtoeslag als je onder een bepaalde inkomensgrens valt. Verdien je te weinig geld om je zorgverzekering in het geheel te betalen? Dan ontvang je van de overheid een toeslag, die je als bijdrage voor de kosten van je zorgverzekering kunt inzetten.

Voordat je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, moet je aan bepaalde eisen voldoen. Je kunt online op de website van de Belastingdienst nagaan of je recht hebt op zorgtoeslag. Kom je in aanmerking? Dan kun je ook alvast berekenen hoeveel zorgtoeslag je in dat geval kunt krijgen.

5/5 - (6 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar