mentale gezondheid

Handige tips om je mentale gezondheid een boost mee te geven

Los van je lichamelijke gezondheid, is het belangrijk om je mentale gezondheid in acht te nemen. Dit kun je doen door bepaalde routines aan je dagelijkse leven toe te voegen, die bijdragen aan het onderhouden van je mentale gezondheid. In deze blog lees je een aantal handige tips terug, die je kunnen helpen om je mentale gezondheid op peil te houden.

Zorg ervoor dat je gezond eet en voldoende beweegt

Om je mentale gezondheid te onderhouden, is het belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt. Dit doe je door gezond te eten en voldoende te bewegen. Wanneer je dagelijks even wandelt, fietst of een leuke sport uitoefent, houd jij je gewicht op peil, voel je meer energie en word je sterker en fitter, waardoor je mentaal gezien ook meer stress of moeilijkheden kunt handelen. Lekkere dingen die onder ‘gezond’ eten vallen zijn noten, vis, groente, fruit en verschillende granen.

Heb je behoefte aan sociaal contact? Plan dit dan bewust in

Wanneer je mentale gezondheid verslechterd, is de kans groot dat jij je steeds meer terug begint te trekken. Je spreekt minder af met vrienden en je familie, omdat je minder energie en zin in sociaal contact ervaart. Wanneer je op dit punt bent aangekomen, kan sociaal contact je juist helpen om mentaal gezien weer gezonder te worden. Bespreek bijvoorbeeld een vaste avond om te sporten met je beste vriend, vraag je beste vriendin eens per twee weken bij je op de koffie of ga op een vaste avond in de week bij je broer/zus of ouders langs om gezellig samen te eten. Je zal vanzelf merken dat sociaal contact je opvrolijkt en even laat vergeten dat je niet zo lekker in je vel zit.

Als jij je er goed bij voelt, kun je daarnaast iemand in vertrouwen nemen over de staat van je mentale gezondheid. Wie weet kun je er met die persoon over praten en uitzoeken wat je kan helpen om je mentale gezondheid een boost te geven.

Dankbaarheid uiten, mediteren en mindfulness helpt je geest tot rust te komen en je mentale gezondheid te bevorderen

Om mentaal gezien gezond te blijven, kun je ervoor kiezen om een dankbaarheidsritueeltje in te plannen. Je kunt elke ochtend of avond kort opschrijven waar je die dag dankbaar voor bent geweest. Dit helpt je om langer bij de positieve gebeurtenissen tijdens je dag stil te staan. Wanneer je mentaal gezien een wat zwaardere periode doormaakt, helpt het om de dankbare momentjes terug te lezen. Verder kun je ervoor kiezen om te mediteren en op die manier mentale stress te verminderen. Je kunt een fijne meditatie uitkiezen op YouTube of je zou een cursus kunnen volgen om de kunst van het mediteren eigen te maken.

Verder bestaan er handige mindfulness apps zoals Headspace. Dit soort apps helpen je om bewust te worden van je geest en met mentale onrust en stress om te gaan. Wanneer je mindfull leert leven, ben jij je meer bewust van de mooie dingen, momentjes, gevoelens en gedachten, die je helpen om je mentale gezondheid op peil te houden.

Zoek vrijwilligerswerk dat bij je past om meer voldoening te ervaren

Om je mentaal gezien beter en sterker te voelen, is het belangrijk dat je aan je gevoel van eigenwaarde werkt. Dit kun je doen door ervoor te kiezen om wekelijks tijd in iets te steken waar je voldoening uit haalt. Je zou bijvoorbeeld een aantal uurtjes per week vrijwilligerswerk kunnen uitvoeren, waar je blij van wordt en wat op je passies aansluit. Je krijgt veel energie en positieve gevoelens van vrijwilligerswerk uitvoeren dat op je interesses en persoonlijkheid aansluit.

Bekijk en vergelijk welke zorgverzekeraar mentale gezondheid belangrijk vindt

Weet je nu al dat je graag aan je mentale gezondheid wil werken in 2023? Dan is het een goed idee om alvast uit te zoeken welke zorgverzekeraar mentale gezondheid hoog op het prioriteitenlijstje heeft staan. Er zijn namelijk zorgverzekeraars die je gratis of met een mooie korting toegang geven tot gezondheidsapps die met het verbeteren en behouden van je mentale gezondheid te maken hebben. Met onze handige tool kom je erachter welke zorgverzekeraar het beste op jouw zorgbehoefte en gezondheidsdoelen voor 2023 aansluit. Je betaalt toch liever je maandelijkse premie aan een zorgverzekeraar waar je zelf iets aan hebt? Wacht niet langer en vergelijk de zorgverzekeraars met elkaar die jij op het oog hebt!

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar