checklist

Handige checklist tijdens het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering

Je hebt nog tot uiterlijk 31 januari 2022 om je nieuwe zorgverzekering rond te krijgen. Het is belangrijk om je aan deze deadline te houden, omdat je anders een boete kunt riskeren. Op deze pagina kun je een handige checklist vinden, die je helpt om overal aan te denken op het moment dat jij je bij een nieuwe zorgverzekeraar aansluit. De checklist helpt je om belangrijke informatie van tevoren uit te zoeken en deadlines in je achterhoofd te houden. Verder kan de checklist je helpen om een definitieve keuze te maken, op het moment dat je nog steeds twijfelt voor welke zorgverzekering je het beste kunt kiezen.

Checklist stap 1: Worden de behandelingen die je nodig hebt vergoed?

Het is belangrijk om deze stap uit de checklist zorgvuldig uit te voeren. Weet je nu al welke zorg je komend jaar nodig gaat hebben? Bekijk dan of de nieuwe zorgverzekering deze zorg volledig of grotendeels vergoed. Sluit de dekking aan op wat je nodig hebt? Schrijf al je zorgbehoeften op, ga naar de website van de verzekeraar waarnaar je wenst over te stappen en check of zij de zorg bieden waar je naar op zoek bent. Je ziet per aanvullende verzekering welke kosten worden vergoed. Zorg dat je op basis van deze informatie pas de rest van de checklist doorloopt.

Checklist stap 2: Is jouw zorgaanbieder gecontracteerd?

Wil je een nieuwe zorgverzekering afsluiten? Dan is het belangrijk om te kijken of de zorginstanties waarvan jij gebruikmaakt, zijn gecontracteerd bij de nieuwe zorgverzekeraar die je kiest. Door dit van tevoren te checken, voorkom je dat je geld moet bijbetalen voor bepaalde behandelingen, omdat je deze behandeling bij jouw behandelaar uit wil laten voeren. Je kunt op de websites van de individuele zorgverzekeraars opzoeken welke zorgverleners wel of niet gedekt zijn. Denk hierbij aan fysiotherapeuten, psychologen en apotheken.

Stap 3: Zoek uit of je direct kunt worden geaccepteerd door de zorgverzekeraar

Deze stap in de checklist is belangrijk, aangezien er voor bepaalde tandartsverzekeringen bepaalde medische selecties gelden. De zorgverzekeraar mag dan vragen stellen over de staat van je gebit en of je in het komende jaar zware behandelingen, zoals een wortelkanaalbehandeling, nodig gaat hebben. Beantwoord deze vragen altijd eerlijk. De zorgverzekeraar kan je weigeren als je in het komende jaar veel kosten gaat maken. Wil je direct geaccepteerd worden voor een tandartsverzekering? Dan kun je er eentje kiezen met een dekking tot €500 euro. Dan is er namelijk geen medische selectie nodig.

Wanneer je voor een dekking boven de €500 euro wil kiezen, dan dien je een medische selectie te doorstaan. Het kan ook zijn dat de verzekeraar een tandartsverklaring eist, dit kun je met je eigen tandarts regelen.

Checklist stap 4: Is er sprake van een wachttijd?

Soms kan er een wachttijd van toepassing zijn op bepaalde aanvullende verzekeringen. Door deze stap uit de checklist toe te passen, kom je erachter of dit het geval is bij de zorgverzekering die jij op het oog hebt. Wachttijd komt vaak aan bod bij orthodontie voor kinderen en volwassenen, maar ook bij het plaatsen van kronen of bruggen. Je kunt beter voor een zorgverzekering zonder wachttijd kiezen, aangezien je dan nooit te veel premie betaald voor zorg waar je voorlopig nog geen gebruik van kunt maken.

Stap 5: Vergelijk altijd je premie met andere zorgverzekeraars

Dit is de laatste stap in de checklist en biedt je de mogelijkheid om erachter te komen of je voor exact dezelfde verzekering, elders een lagere premie zou kunnen betalen. Het is natuurlijk beter om een zo goedkoop mogelijke maandelijkse premie te betalen. Dit kun je voor jezelf regelen door zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Nu je weet welke zorg je in ieder geval nodig hebt in 2022, kun je naar dezelfde verzekeringen kijken en de prijzen met elkaar gaan vergelijken. Kies niet zomaar voor de eerste de beste aanbieding, het kan namelijk zijn dat de polis toch anders is opgebouwd of dat er kleine lettertjes meespelen.

Soms kan het zelfs positief uitpakken door voor een iets duurdere zorgverzekering te kiezen, dan direct voor de goedkoopste optie te gaan. Bekijk altijd de dekking en de voorwaarden waar je mee akkoord dient te gaan. Wanneer je dit weet, kun jij je definitieve keuze zonder vervelende verrassingen maken.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar