Eigen risico ondermijnt solidariteit in zorgstelsel

Eigen risico ondermijnt solidariteit in zorgstelsel. Die mening is althans Aad de Groot van zorgverzekeraar DSW toegedaan. Om die reden is hij groot voorstander van het afschaffen van het eigen risico. Volgens De Groot is het zorgstelsel in ons land gebaseerd op solidariteit. Verder zegt hij dat een vrijwillig eigen risico niet leidt tot een daling van de zorgkosten in ons land.

Eigen risico ondermijnt solidariteit in zorgstelsel, aldus verzekeraar DSW

Met een vrijwillig eigen risico, leggen gezonde mensen minder in de gezamenlijke premiepot. Dat houdt in, zo betoogt De Groot, dat dit verschil bijgepast zal moeten worden door mensen die niet in de positie zijn om voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. Dit bijvoorbeeld omdat ze te maken hebben met hoge zorgkosten. Het voordeel van jonge en gezonde mensen wordt uiteindelijk dus betaald door ouderen en mensen die chronisch ziek zijn. Dit is, zo zegt de voorman van DSW, een ondermijning van de solidariteit.

Dertien procent van de verzekerden kies voor eigen risico

Ondertussen kozen zo’n 13 procent van de verzekerden voor een verhoging van het eigen risico. Van dit percentage koos 72 procent voor de maximale verhoging van 500 euro. Enkele jaren geleden was dit percentage nog slechts 9 procent. Door het eigen risico maximaal te verhogen, genieten verzekerden van een aanzienlijke premiedaling. Dit is, zo beweert De Groot, een zorgwekkende ontwikkeling.

Vergelijk hier de beste zorgverzekeraars

Wil je alles weten over de zorgverzekering en wil je de beste zorgverzekeraars met elkaar vergelijken? Dan kun je prima hier op Zorgverzekerinq.nl terecht. Op basis van dat vergelijk maak je altijd de voor jou beste keuze.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd