Jongeren willen massaal de pil en het spiraaltje terug in basispakket

Jongeren willen massaal de pil en het spiraaltje terug in basispakket

 

Jongeren willen massaal de pil en het spiraaltje terug in basispakket

Jongeren willen massaal de pil en het spiraal terug in basispakket. Dat bleek uit een onderzoek dat Een Vandaag deed onder 3500 jonge mensen in de leeftijd van 16 tot en met 34 jaar. Liefst 85 procent vindt dat  anticonceptie voor alle vrouwen terug moet in het basispakket. Er moet, zo vinden de jongeren, zo weer sprake zijn van gelijkheid tussen de man en de vrouw.

Pil en spiraaltje terug in basispakket, 93 procent van de vrouwen is voor

Liefst 93 procent van de vrouwen en 77 procent van de mannen is voor de terugkeer van de pil en het spiraaltje in de basisverzekering, Anticonceptie is iets dat altijd vergoed moet worden uit de basis zorgverzekering, zo oordelen zij. Tot 2011 was dit ook het geval. Door bezuinigingen verdween anticonceptie toen echter uit het basispakket. Vrouwen beneden de 18 jaar krijgen nu overigens nog wel anticonceptie vergoed. Jongeren tussen de 18 en 20 jaar  moeten aanspraak maken op het eigen risico en vrouwen boven die leeftijd dienen anticonceptie zelf te betalen.

Ongelijkheid tussen de man en de vrouw

Volgens de ondervraagden leidt dit gegeven tot ongelijkheid. Nu betalen vrouwen de rekening voor iets waarvan de mannen ook baat hebben. Bovendien kosten ongewenste zwangerschappen de maatschappij wellicht net zo veel geld als het regelen van anticonceptie. Opvallend; van de ondervraagden betaalt 60 procent van de mannen mee aan anticonceptie voor de vrouw. Dat  doen ze op de bekende fifty fifty manier.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar