premieachterstand

Ben jij je bewust van een mogelijke valkuil bij het kiezen van je zorgverzekering?

Gemiddeld zoeken jaarlijks zo’n miljoen Nederlanders naar een nieuwe zorgverzekeraar. De reden om te wisselen kan bijvoorbeeld de prijs, de kwaliteit of de specifieke zorg die door de nieuwe zorgverzekeraar vergoed wordt zijn. Waar personen een keuze dienen te maken, kunnen valkuilen op de loer liggen. In deze blog lees je meer over mogelijke valkuilen bij het kiezen voor een nieuwe zorgverzekering. Zodra jij je bewust bent van een mogelijke valkuil, kun je ervoor zorgen dat je er niet intrapt! Het kan je zomaar geld besparen, dus let vooral goed op als je voor een nieuwe zorgverzekering kiest in 2022.

Valkuil 1: Voor zorg betalen waar je geen gebruik van maakt

Van alle verzekerden in Nederland, heeft 85% van de mensen een aanvullende zorgverzekering, waar zij amper gebruik van maken. Een deel van de aanvullend verzekerden betaalt jaarlijks een hogere premie, voor een zorgpakket dat zij niet tot nauwelijks gebruiken. Sommige personen zijn zelfs dubbel verzekerd, dit is erg zonde van het geld. Uit onderzoek is gebleken dat personen die overstappen naar een zorgverzekering die bij hen past, tot wel €300 euro op jaarbasis kunnen besparen. Dit is dus zeker een valkuil te noemen.

Valkuil 2: Te veel vertrouwen steken in een collectieve zorgverzekering

Een grote groep verzekerden zijn trouw aan een collectieve zorgverzekering die zij jaren geleden via hun werkgever, patiëntenvereniging of sportvereniging hebben afgesloten. Dit is eigenlijk zonde, aangezien de inhoud van zo’n verzekering bijna jaarlijks verandert. Verder zijn collectieve verzekeringen vaak dure verzekeringen, die een korting toepassen als jij je erbij aansluit. Uiteindelijk ben je dan dus alsnog duurder uit. Dit is dus zeker een valkuil als je ervoor kiest om een collectieve zorgverzekering af te sluiten en deze jaren aanhoudt zonder ernaar om te kijken.

Valkuil 3: Ieder gezinslid op één polis zetten

Je zou denken dat het handiger en voordeliger is om het hele gezin op één polis te zetten. Helaas is dit wederom een valkuil. Jullie zijn wel een gezin, maar hebben misschien helemaal niet dezelfde zorg nodig. Waar de oudere gezinsleden misschien fysiotherapie nodig hebben, kan juist mondzorg of orthodontie voor de jongere gezinsleden belangrijker zijn. Door voor ieder gezinslid een passende zorgverzekering uit te kiezen, kun je als gezin veel geld besparen. Minderjarige kinderen kun je gratis meeverzekeren, dus dit is geen probleem.

Bekijk en vergelijk verschillende zorgverzekeraars voor je een keuze maakt

Weet je nog niet voor welke zorgverzekeraar of welk type zorgverzekering je in 2022 wil kiezen? Dan is het toch tijd om knopen door te hakken. Je hebt namelijk tot 31 december 2021 om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Hierna krijg je tot 1 februari 2022 de tijd om je nieuwe zorgverzekering geregeld te hebben. Deze gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari 2022. Twijfel je nog tussen bepaalde verzekeraars of verzekeringen? Dan kun je op Zorgverzekerinq.nl een handig overzicht terugvinden met alle opties waar je uit kunt kiezen. Door zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, kun je sneller een keuze maken voor de verzekering die het beste bij je aansluit.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar