‘Anticonceptie moet gratis’

anticonceptie gratis

Anticonceptie moet gratis. De rechtszaak die Bureau Clara Wichmann, DeGoedeZaak en zevenduizend vrouwen aan hebben gespannen tegen de Staat, is van start gegaan. Inzet: anticonceptie moet weer gratis worden. Uit recent onderzoek is gebleken dat bijna tien procent van de vrouwen wel eens besluit om geen anticonceptiemiddelen te kopen, puur gebaseerd op een gebrek aan geld. Daardoor wordt het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw geweld aangedaan, vinden de partijen die de Staat willen bewegen om anticonceptie weer gratis te maken.

Anticonceptie moet gratis, ook voor vrouwen van boven de 21 jaar

Behalve de aantasting van het zelfbeschikkingsrecht zal ook de ongelijke behandeling tussen de man en de vrouw aan de orde komen als het gaat om anticonceptie. Op dit moment krijgen vrouwen jonger dan achttien jaar de anticonceptiepil volledig vergoed. Vrouwen tussen de 18 en 21 jaar in principe ook, al geldt dan wel een eigen risico. Boven de 21 jaar komen de kosten volledig voor rekening van de vrouwen zelf. Kijken we naar de anticonceptiepil, dan zijn de gemiddelde jaarlijkse kosten ongeveer tachtig euro.

Demissionair kabinet neemt geen beslissing over voorliggende motie

In februari van dit jaar nam de Tweede kamer een motie aan van de PvdA om de pil weer op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Dat is mooi, de politiek is nu echter aan zet en zolang er geen nieuw kabinet is, zal er zeker niets gebeuren ten aanzien van dit onderwerp. Het demissionaire kabinet schuift de voorliggende motie door naar dat nieuwe kabinet, dat nog steeds niet geformeerd is overigens.

Tijdens de rechtszaak gaat het niet alleen om de pil overigens, maar eveneens om het spiraaltje en het pessarium. Condooms vallen buiten het pakket dat de belangengroepen en de vrouwen van de Staat eist.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar