hogere zorgpremie voor ongevaccineerden

Zou er een hogere zorgpremie komen voor ongevaccineerden?

Het is geen geheim dat de zorgkosten door de coronacrisis flink zijn gestegen in Nederland en de rest van de wereld. Het wereldwijde virus legt het ‘normale leven’ al bijna twee jaar stil. Om het virus de baas te zijn, worden er telkens nieuwe maatregelen bedacht en doorgevoerd. Op dit moment gaan er geruchten dat het kabinet ervoor kiest om een hogere zorgpremie in te voeren, voor personen die zich niet hebben laten vaccineren. De TU Delft heeft onderzoek gedaan naar hoe andere Nederlanders hierover denken. Een kwart van de ondervraagden is het eens met een financiële straf voor personen die het vaccin niet willen nemen. In dit nieuwsbericht lees je hoe het kabinet op het idee voor een hogere zorgpremie voor ongevaccineerden komt en hoe groot de kans is of dit wordt doorgevoerd.

Hoe komt het kabinet aan het idee van een hogere zorgpremie voor ongevaccineerden?

Demissionair minister Hugo de Jonge stelt dat driekwart van de ziekenopnames uit hulpbehoevenden personen bestaat die het vaccin niet hebben genomen. Hierdoor wordt de druk op de zorg verhoogd en rijzen de kosten voor een IC-opname en zorgkosten de pan uit. Een gevaccineerd persoon komt niet altijd op de IC terecht, waardoor zij minder hoge kosten hebben dan personen die ongevaccineerd zijn. Op dit moment wordt er bij het afsluiten van levensverzekeringen naar je medische toestand gekeken. Als je rookt of overmatig drinkt, betaal je een hogere premie. De vraag is nu of er in de toekomst ook een hogere zorgpremie voor ongevaccineerden gaat komen.

De kans dat er een hogere zorgpremie komt voor ongevaccineerden is klein

Het lastige aan een hogere zorgpremie voor ongevaccineerden, is dat er na dit besluit, nog veel meer andere doelgroepen komen die eigenlijk een hogere zorgpremie zouden moeten betalen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de rokers, mensen met overgewicht of personen die gevaarlijke sporten beoefenen. Zelfs mensen die geen griepprik halen hebben een verhoogde kans om het ziekenhuis in te draaien. Een hogere zorgpremie voor ongevaccineerden is daarom niet realistisch en al helemaal niet eerlijk. Verder staat in de Nederlandse wet vastgelegd dat de hoogte van de zorgpremie niet op basis van geslacht, leeftijd of medische voorgeschiedenis bepaald mag worden. Hopelijk kan deze wet dus voorkomen dat er een hogere zorgpremie voor ongevaccineerden wordt ingesteld.

Bekijk en vergelijk de zorgverzekeraars alvast zodat je de overstap op tijd kunt maken

Ben je van plan om in 2022 van zorgverzekeraar te wisselen? Dan is het belangrijk dat je de mogelijkheden voor eind december 2021 voor jezelf hebt nagelopen. Wanneer je op Zorgverzekerinq.nl kijkt, kun je verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Als je voor een andere zorgverzekeraar kiest, moet je de huidige zorgverzekering namelijk stopzetten per 31 december 2021. Je hebt dan nog tot eind januari 2022 de tijd om daadwerkelijk een nieuwe keuze te maken. Houd er wel rekening mee dat het verplicht is om in Nederland in ieder geval een basisverzekering af te sluiten. Zorg dus dat je de nieuwe zorgverzekering op tijd geregeld hebt.

5/5 - (25 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar