Zorgprestatiemodel voor de GGZ

Wat houdt het nieuwe Zorgprestatiemodel voor de GGZ in?

Wist je dat de GGZ vanaf januari 2022 met een nieuw Zorgprestatiemodel voor de GGZ gaat werken? Dit systeem wordt zowel voor de gespecialiseerde als de generalistische basis-GGZ ingezet. Het nieuwe systeem moet ervoor gaan zorgen dat de rekeningen duidelijker worden, waardoor er specifiek naar de vergoeding van behandelingen gekeken kan worden. Verder zullen er eenvoudigere regels gelden. In dit nieuwsartikel lees je in ieder geval waaruit het nieuwe Zorgprestatiemodel voor de GGZ bestaat. Verder wordt er uitgelegd waarom dit voor extra eigen risico kan zorgen en hoe de vergoedingen voor de GGZ eruitzien per januari 2022.

Welke veranderingen vinden in het Zorgprestatiemodel voor de GGZ plaats?

Het nieuwe Zorgprestatiemodel voor de GGZ start per 1 januari 2022. Vanaf deze datum worden de zorgrekeningen die je van de GGZ ontvangt een stuk overzichtelijker en duidelijker. Er komt namelijk precies op de rekening te staan welke behandeling je afneemt, bij wie, hoeveel tijd de behandelend arts erin steekt en op welke datum je de afspraken hebt. Dit zorgt ervoor dat de zorgverzekeraars een beter beeld krijgen van welke kosten zij voor je vergoeden, nadat jij je eigen risico hebt betaald.

Hoe komt het dat je wellicht meer eigen risico dient te betalen voor een behandeling bij de GGZ?

Wanneer je in 2021 al bent begonnen aan een GGZ-traject en dit in 2022 doorloopt, bestaat er de kans dat je meer eigen risico dient te betalen. De prijzen van GGZ-behandelingen zijn aan de hoge kant, dus het kan zijn dat je al over je eigen risico heen bent. Doordat de behandeling al in 2021 is gestart, zou dit betekenen dat het gratis voor je zou zijn om de behandeling in 2022 af te ronden. Door het nieuwe Zorgprestatiemodel voor de GGZ, is dat helaas niet meer het geval.

Je ontvangt nog één keer een rekening uit het oude systeem, waarna je in 2022 een rekening uit het nieuwe Zorgprestatiemodel voor de GGZ ontvangt. Hierdoor wordt ook je eigen risico voor 2022 opnieuw aangesproken. De inhoud van de zorg en behandelingen die je ontvangt blijft gewoon hetzelfde, maar het zou kunnen dat je dus extra eigen risico betaald in het begin van 2022.

Hoe zien de vergoedingen voor de GGZ eruit?

Wist je dat de meeste GGZ-behandelingen door de basisverzekering vergoed worden? Hoewel je eerst een hoger bedrag aan eigen risico dient te betalen, worden alle behandelingen na deze betaling gewoon vergoed. Wil je voor een zorgverzekeraar kiezen waarbij je bijvoorbeeld aanvullend verzekerd kunt worden voor bepaalde behandelingen? Dan is het een goed idee om eerst een aantal opties met elkaar te vergelijken. Op Zorgverzekerinq.nl hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt. Je kunt de verschillende zorgverzekeraars daarom erg makkelijk met elkaar vergelijken. Op die manier kies je voor een verzekering die bij je medische situatie past.

5/5 - (25 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar