hogere zorgpremie voor ongevaccineerden

Wat zijn de plannen vanuit het kabinet voor je zorgverzekering in 2022?

zorgverzekering in 2022
Plannen zorgverzekering 2022

Hoewel er een demissionair kabinet actief is, heeft de koning op 21 september 2021 de Miljoenennota gepresenteerd. In de Miljoenennota vind je onder andere de plannen voor de zorgverzekering in 2022 terug. Het is inzichtelijk geworden hoe de nieuwe begroting voor de volksgezondheid eruit komt te zien. Verder krijg je een kijkje in de hoogte van je eigen risico, de zorgpremie en de inkomensafhankelijke bijdrage. Het kabinet besluit ieder jaar welke basistarieven er gehanteerd dienen te worden. In dit nieuwsbericht lees je meer over de wijzigingen in je zorgverzekering in 2022 en lees je wat de belangrijkste veranderingen zijn.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor je zorgverzekering in 2022?

Uit de Miljoenennota blijkt dat de zorgpremie met 31 euro zal stijgen, de zorgtoeslag wordt 36 euro hoger en de zorgkosten stijgen naar 6.000 euro. In 2022 zullen de totale zorgkosten voor heel Nederland neerkomen op ruim 86,7 miljard euro. Dit betekent dat de gemiddelde zorgkosten per Nederlander op 513 euro per maand uitkomen. Dit is een bedrag dat choqueert, aangezien experts ervan uitgaan dat als de kosten in deze lijn doorstijgen, de kosten in 2060 op gemiddeld 16.000 euro per Nederlander uitkomen.

Daarnaast stijgt de zorgpremie voor je zorgverzekering in 2022 mee. Het gemiddelde bedrag voor een basisverzekering komt volgend jaar uit op 125,75 euro per maand. De zorgverzekeraars mogen er zelf voor kiezen hoe hoog de definitieve premies voor je zorgverzekering in 2022 worden. De zorgpremie stijgt doordat er meer geld naar de behandeling van chronisch zieken en de GGZ gaat in 2022. Verder zet de vergrijzing door, waardoor er in 2022 nog meer ouderen bijkomen. De technologische ontwikkelingen in de zorg, maken ook dat er steeds meer zorg nodig is.  

De hogere lonen van zorgmedewerkers en de vraag naar zorgpersoneel spelen een rol

Een andere verklaring van de hogere zorgkosten voor je zorgverzekering in 2022 zijn de verhoogde lonen voor zorgpersoneel en het tekort hieraan. In januari krijgen alle zorgmedewerkers een eenmalige bonus van 3,5% van hun salaris. Hun loon stijgt daarnaast met 3,5% in augustus 2022. Daarnaast is de vraag naar zorgpersoneel intens. Nu werkt ongeveer 1 op de 7 mensen in de zorg. Over 40 jaar dienen dat er 1 op de 3 te zijn om alle benodigde zorg mogelijk te blijven maken. Door de premies voor je zorgverzekering in 2022 te laten stijgen, komt er meer budget voor de zorg vrij.

De hoogte van de zorgtoeslag voor je zorgverzekering in 2022 kent een lichte stijging

Heb je recht op zorgtoeslag voor je zorgverzekering in 2022? Dan kun je als alleenstaande 3 euro extra krijgen en voor toeslagenpartners ligt dit bedrag op 3,33 euro. Mensen met een lager inkomen hebben hier recht op en zullen als alleenstaande rond de 110 euro en als toeslagenpartner 211 euro zorgtoeslag per maand ontvangen. De hoogte van de zorgtoeslag wordt altijd berekend door de standaardpremie erbij te pakken. Mensen met minder te besteden krijgen deze toeslag om de zorgpremie en het eigen risico toch te kunnen betalen.

De basispakketten voor je zorgverzekering in 2022 blijven bijna hetzelfde

De belangrijkste veranderingen in het basispakket zijn declaratie voor kosten voor mechanische ademhalingsondersteuning in de thuissituatie. De toevoeging van twaalf interessante interventies voor allerlei verschillende zorgbehandelingen aan het basispakket. En een vergoeding voor drie nieuwe soorten medicijnen voor personen met migraine die zich tot specifieke patiëntgroepen rekenen. Verder worden de kosten voor patiënten met Long Covid vergoedt vanuit het basispakket tot augustus 2022.

Goed nieuws: de inkomensafhankelijke bijdrage daalt in 2022

De inkomensafhankelijke bijdrage voor je zorgverzekering in 2022 wordt vaar via je werkgever of een uitkeringsinstantie ingehouden. Het gaat hier om een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit betekent dat je iets meer nettoloon per maand overhoudt.

Bekijk en vergelijk nu alvast verschillende zorgverzekeraars voor 2022

Gebruik de tijd die je nu hebt tot eind december 2021 om je te verdiepen in de zorgverzekering in 2022. Wil je meer of minder betalen, heb je andere pakketten nodig in 2022 en welke zorgverzekeraar past er in het nieuwe jaar beter bij je situatie? Op Zorgverzekerinq.nl kun je alle zorgverzekeraars met elkaar vergelijken!

5/5 - (15 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar