zorgverzekering wisselen

Waarom kun je maar op één moment in het jaar van zorgverzekering wisselen?

Weet jij al over je voor 2023 van zorgverzekering gaat wisselen? Je mag zelf bepalen of je bij je huidige zorgverzekeraar blijft, of dat je liever voor een nieuwe zorgverzekeraar of een ander soort verzekering kiest. Iedereen van 18 jaar of ouder is in Nederland verplicht om tenminste een basiszorgverzekering af te sluiten. Los daarvan kun je kijken of er een aanvullende verzekering bestaat, die bij je zorgbehoefte aansluit. In deze blog lees je hoe het komt dat je maar één keer per jaar van zorgverzekering kunt wisselen. Je leert welke reden hierachter zit en je krijgt een idee van hoe het ideale zorgstelsel er volgens een gezondheidseconoom uit zou moeten zien.

Wat is de reden achter de mogelijkheid om jaarlijks van zorgverzekering te wisselen?

Uit cijfers blijkt dat ieder jaar zo’n 1,2 miljoen Nederlanders voor een andere zorgverzekering kiezen. Hoe komt het dat je maar één keer per jaar van zorgverzekering mag wisselen? Allereerst is het voor de zorgverzekeraars goede marketing om jaarlijks een groots overstapmoment aan te kondigen. Door interessante premies, kortingen en extra’s aan te bieden, krijgen zorgverzekeraars jaarlijks opnieuw de kans om aan verzekerden te verdienen. Wanneer je bijvoorbeeld aan een autoverzekering denkt, weet je dat je die afsluit voor de periode dat je de auto hebt. Niemand gaat jaarlijks naar een andere autoverzekering kijken, deels omdat dit niet onder de aandacht wordt gebracht.

Er wordt voor een jaarlijks overstapmoment gekozen, om mensen bewust te maken en houden over de mogelijkheid om van zorgverzekering te wisselen. Wanneer er bijvoorbeeld één keer in de drie jaar gewisseld zou mogen worden, zou men het niet interessant genoeg vinden om onderzoek te doen naar een andere zorgverzekeraar die misschien beter bij hen past. Door voor een jaarlijkse wisseling te kiezen, dienen de zorgverzekeraars de concurrentie te slim af te zijn en worden de prijzen laag en beter betaalbaar gehouden.

Hoe komt het dat je niet zelf kunt bepalen wanneer je jouw zorgverzekering wil wisselen?

Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht als het op het aangaan van basiszorgverzekeringen aangaat. Dit houdt in dat zij niemand mogen weigeren om een basiszorgverzekering bij hen af te sluiten. Wanneer de overheid toe zou staan om op elk gewenst moment van zorgverzekering te wisselen, ontstaat er een betalingsprobleem bij de zorgverzekeraars in Nederland. De kans is dan namelijk groot dat iemand direct voor aanvullende zorg kiest als er een been wordt gebroken of wanneer iemand ziek wordt. Zorgverzekeringen krijgen daardoor meer kosten, waardoor de premies verhoogd dienen te worden. Dit zou ervoor zorgen dat zorgverzekeringen onbetaalbaar worden voor de Nederlandse burgers.

Hoewel het voor alle verzekerden veel handiger en beter zou zijn om op elk gewenst van zorgverzekering te wisselen, is dit financieel gezien helaas niet haalbaar.

Waar zitten de verbeterpunten als het op het afsluiten van een zorgverzekering aankomt?

Het huidige zorgstelsel is op een manier ingericht dat zorgverzekeraars proberen om klanten binnen te halen die weinig tot geen gezondheidsproblemen hebben. Dit is voor hen interessant aangezien dit soort klanten het minste geld kosten, maar wel geld opleveren. Gezondheidseconoom Erik Schut stelt dat er nu sprake is van een krachtige focus op de prijs van de polis, in plaats van op de kwaliteit van het zorgaanbod dat je krijgt. Voordat er iets in positieve zin verandert kan worden, is het belangrijk dat de doelgroep met een groter risico op ziekte of gezondheidsproblemen, aantrekkelijker wordt gemaakt voor de zorgverzekeraars.

Zorgverzekeraars zien dan het belang van het inkopen van kwalitatieve zorg in, waardoor het hele zorgstelsel langzaam verbeterd. Volgens gezondheidseconoom Schut zou de overheid zorgverzekeraars beter mogen compenseren voor het contracteren van personen die meer zorg nodig hebben. Wanneer hier sprake van zou zijn, zouden meer mensen jaarlijks van zorgverzekering wisselen, waardoor de zorgverzekeraars alsnog veel kans maken op het contracteren van nieuwe verzekerden.

Weet je al naar welke zorgverzekeraar je in 2023 overstapt?

Tot 31 december 2022 kun je besluiten om je huidige zorgverzekering op te zeggen en van zorgverzekering te wisselen. In 2023 kan het zijn dat je minder, meer of juist doelgerichte zorg nodig hebt. Wanneer je dit van tevoren weet, is het handig om uit te zoeken welke zorgverzekeraar het beste bij je zorgbehoefte aansluit. Je kunt makkelijk en snel zorgverzekeraars vergelijken met onze handige tool. Je ziet direct wat het aanbod van de zorgverzekeraar is en welke maandelijkse premie je bij hen betaald.

De deadline voor 2022 staat op 31 januari 2023, dus je hebt tot dan de tijd om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Zorg ervoor dat je op tijd bent, zodat je in 2023 de juiste zorg tegen de best mogelijke prijs voor jezelf regelt.

4.6/5 - (5 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar