basiszorgverzekering

Waarom kiezen steeds meer Nederlanders voor een basiszorgverzekering?

Doordat zorgverzekeraars bekend hebben gemaakt dat de premies in 2023 flink stijgen, overwegen steeds meer Nederlanders om over te stappen naar een ander type zorgverzekering. Het is belangrijk dat je zorg vergoedt krijgt wat je daadwerkelijk gebruikt. Voorheen kozen veel mensen voor een aanvullende verzekering om zo goed mogelijk gedekt te zijn, mocht er onverhoopt iets gebeuren. Nu kunnen Nederlanders het zich niet meer permitteren om voor zorg te betalen, die zij eigenlijk niet nodig hebben. Op deze pagina lees je waarom steeds minder mensen voor een aanvullende zorgverzekering kiezen en de basiszorgverzekering in populariteit groeit. Daarnaast krijg je een handige tip over het vergelijken van zorgverzekeraars. De tool op onze website helpt je namelijk om de beste zorgkeuze te maken voor 2023.

Het aantal aanvullende verzekeringen neemt drastisch af

Het is geen verrassing dat het aantal aanvullende verzekeringen in de afgelopen jaren aan het afnemen is. Een aanvullende zorgverzekering is uitgebreider dan de basiszorgverzekering. Je kunt hier bijvoorbeeld voor kiezen als je verwacht in het komende jaar tandzorg of fysiotherapie nodig te hebben. De aanvullende verzekering kost meer geld dan de basiszorgverzekering, waardoor zeker in tijden van crisis en een hoge inflatie, meer Nederlanders geneigd zullen zijn om voor de goedkopere optie te kiezen. Tijdens de pandemie merkten experts dat er een toename ontstond in mensen die voor de aanvullende zorgverzekering kozen, aangezien zij dan hoopten om beter gedekt te zijn bij eventuele COVID-klachten.

De basiszorgverzekering is voor alle Nederlanders van 18 jaar en ouder verplicht. Je kunt zelf bepalen of je voor de basis- of aanvullende zorgverzekering kiest. Uit cijfers blijkt dat 1,5 miljoen Nederlanders overwegen om hun aanvullende verzekering in 2023 om te ruilen voor de basiszorgverzekering. Houd echter niet alleen rekening met de prijs van je zorgverzekering, maar ook met het pakket dat je afsluit. Wanneer je zeker weet dat je bepaalde zorg nodig hebt in 2023 dat alleen bij een aanvullende verzekering vergoed wordt, loont het om juist wel voor een aanvullend pakket te kiezen.

Wat is de reden dat meer mensen voor de basiszorgverzekering kiezen?

Uit cijfers van Independer blijkt dat in 2023 ongeveer 60% van alle Nederlandse verzekerden voor een aanvullende zorgverzekering zal kiezen. Dit is best een hoog percentage, maar in vergelijking met de periode voordat de coronacrisis plaatsvond, gaat dit om een daling van maar liefst 10%. Verzekerden geven aan dat zij meer premie dienen te betalen, voor minder behandelingen en minder hoge vergoedingen. Hierdoor wordt de keuze voor een aanvullende verzekering niet aantrekkelijk gemaakt. De basisverzekering daarentegen is bij sommige verzekeraars beter te betalen. In tijden dat mensen geld moeten besparen om rond te blijven komen, zie je dat de besparingen vooral op het gebied van verplichte kosten worden plaatsvinden.

Weet jij al of je in 2023 voor een basiszorgverzekering of een aanvullende variant kiest?

Ben je er nog niet over uit of je in 2023 voor een basiszorgverzekering of een aanvullende verzekering kiest? Dan kun je op Zorgverzekerinq.nl verschillende zorgverzekeraars vergelijken. Leg je beste opties naast elkaar en bekijk rustig welke pakketten zij aanbieden en hoeveel premie je maandelijks betaalt. Wanneer je duidelijk hebt welke zorgverzekeraar en welk type zorgverzekering het beste bij je past, zal je er in 2023 minder stress over hebben. Je gezondheid is belangrijk, vandaar dat het belangrijk is om voor een zorgverzekering te kiezen die op je zorgbehoeften aansluit. Zorg is duur, maar als je van tevoren weet dat je het nodig zal hebben, kun je beter voor een duurdere zorgverzekering kiezen.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar