zorgverzekering te laat

Oh nee! Je hebt je zorgverzekering te laat afgesloten, wat nu?

Op 31 januari 2023 was het je laatste kans om een zorgverzekering voor dit jaar af te sluiten. Het kan altijd gebeuren dat je deze deadline hebt gemist, maar daar zitten helaas wel consequenties aan. Op deze pagina krijg je meer informatie over wat je kunt doen als je een zorgverzekering te laat afsluit. Je leest waarom je op dit moment te laat bent met het afsluiten van je zorgverzekering voor 2023. Je komt erachter welke gevolgen hieraan zitten en wat je in de toekomst kunt doen om deze situatie te voorkomen. Aan het einde lees je meer over het vergelijken van zorgverzekeraars voor 2025.

Waarom is je zorgverzekering nu te laat afgesloten en wat gebeurt er nu?

Zoals je eerder kon lezen was de deadline voor het afsluiten van je zorgverzekering op 31 januari 2023. Heb je de zorgverzekering te laat afgesloten? Dan ontvang je een brief van het CAK. Zij geven je een ultimatum om binnen 3 maanden alsnog een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet? Dan krijg je twee vervelende boetes die je moet betalen. Het CAK meldt je in de tussentijd dan ook nog eens bij een random zorgverzekeraar aan en houdt de premie die je ervoor moet betalen in op je inkomen. Dit wordt de bestuursrechtelijke premie genoemd. Deze premie bestaat uit 120% van de standaardpremie, dus je betaalt ook nog eens veel meer geld dan nodig is.

Welke overige gevolgen zitten er aan een zorgverzekering te laat afsluiten?

Wanneer je jouw zorgverzekering te laat afsluit, krijg je te maken met vervelende gevolgen. Dit kan invloed hebben op de beschikbare dekkingen en de kosten die je in 2023 moet betalen. Een zorgverzekering die te laat wordt afgesloten, kan betekenen dat je geen recht meer hebt op aanvullende verzekeringen, maar je bijvoorbeeld aan een basisverzekering vastzit. Dit kan ertoe leiden dat je zelf de kosten voor medische behandelingen moet dragen die buiten je pakket vallen, waardoor deze behandelingen aanzienlijk duurder worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor vergoedingen voor orthodontie, fysiotherapie en andere aanvullende modules.

Het is belangrijk om op tijd een zorgverzekering af te sluiten om nadelige gevolgen te voorkomen. Wacht daarom beslist niet tot het laatste moment, maar sluit op tijd een verzekering af! Zodat je de dekking ontvangt die je daadwerkelijk nodig hebt. Op deze manier kun je zorgeloos genieten van de nodige medische zorg, zonder te veel geld te betalen.

Tips om met dit probleem om te gaan

Wanneer je één keer een zorgverzekering te laat afsluit, heb je vaak meteen je lesje geleerd. Om dit in de toekomst te voorkomen, kun je een aantal handige tips opvolgen. Allereerst is het belangrijk dat je op tijd begint met het onderzoeken van de verschillende zorgverzekeringen die beschikbaar zijn. Dit kan je online, via de unieke verzekeringsmaatschappijen of met behulp van onze handige vergelijkingstool doen. Zorg ervoor dat je goed begrijpt wat de verschillende verzekeringen aanbieden, zodat je een verstandige keuze kunt maken. Daarnaast dien je de tijd te nemen om vergelijkingen te maken. Het is belangrijk om te weten wat je bij wie krijgt voor je geld. Dus neem de tijd om elke verzekering grondig te bekijken.

Verder is het belangrijk om je verwachtingen, behoeften en eisen vooraf op te stellen. Bepaal wat voor soort zorg je nodig denkt te hebben en welke verzekering hier het beste op aansluit. Houd ook rekening met je budget, zodat je een verzekering kunt vinden die bij je financiële situatie past. Als laatste moet je niet bang zijn om vragen te stellen. Het is beter om nu vragen te stellen dan later spijt te hebben van je keuze. Overleg met zorgverzekeraars om er zeker van te zijn dat je een verzekering kiest, die het beste bij je behoeften past.

Zorg dat je voor 2025 je zorgverzekering niet te laat afsluit

Ben je in 2023 te laat met je zorgverzekering afsluiten? Dan zit je de rest van het jaar aan je huidige zorgverzekering vast. Dit kan erg balen zijn op het moment dat je een te dure zorgverzekering hebt. Wanneer je niet tevreden bent over je zorgverzekering, is het ook zuur als je de zorgverzekering te laat hebt gewisseld. De deadline voor 2023 verliep op 31 januari. Dit betekent dat je tot december 2023 moet wachten, voordat je alsnog een andere zorgverzekering uit kunt kiezen. Om de tijd nuttig te overbruggen, kun je alvast zorgverzekeraars vergelijken.

Dat is nu misschien een beetje vroeg, maar dan heb je aan het einde van het jaar wel een beter idee welke zorgverzekeraar in 2025 goed bij je past. Dan hoef jij de zoektocht naar de beste match niet gehaast in de feestmaand te doen. Zet van tevoren op papier welke zorgverzekeraars je interessant lijken en hak de knoop eind 2023 dan sneller door!

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar