premieachterstand

Nieuw beleid voor de zorgverzekeringen in Nederland: verzekering wordt niet meer stopgezet bij premieachterstand

Heb je maandelijks moeite om je zorgverzekering te kunnen betalen? Dan was er voorheen een regel die ervoor zorgde dat je zorgverzekering op termijn kon worden stopgezet als je premieachterstand had. Gelukkig is er in 2022 tussen de verschillende Nederlandse zorgverzekeraars besloten om de premieachterstand niet meer aan te willen pakken met een stopgezette zorgverzekering. In dit nieuwsbericht lees je meer over het nieuwe algemene beleid bij zorgverzekeraars en het afschaffen van een stop op je zorgverzekering als je premieachterstand hebt. Houd er rekening mee dat niet ieder type zorgverzekering onder deze nieuwe regeling valt.

De laatste zorgverzekeraar schrapt stopzetten verzekering bij premieachterstand

In 2022 is het voor zorgverzekeraars niet meer mogelijk om een zorgverzekering stop te zetten bij een premieachterstand. Let op! Dit geldt alleen voor de basisverzekeringen. Ben je aanvullend verzekerd of heb je een tandartsverzekering en betaal je die niet? Dan worden deze verzekeringen nog steeds stopgezet. Per 1 januari 2022 worden de basisverzekeringen niet meer stopgezet als er sprake is van een premieachterstand. Er is voor één beleid voor alle basisverzekeraars gekozen om miscommunicatie te voorkomen.

Houd wel rekening met een aanmelding bij het CAK

De afschaffing van het stopzetten van basiszorgverzekeringen als er sprake is van een premieachterstand, is niet zonder consequenties. Betaal je zes maanden of langer geen maandpremie voor je basisverzekering? Dan kan er door je zorgverzekeraar een melding van je wanbetaling gemaakt worden bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Zodra je naam bekend is bij het CAK, zitten hier nadelige gevolgen aan. Er kan beslag gelegd worden op je inkomen, uitkering of pensioen. Verder kan de mogelijkheid tot overstappen naar een andere zorgverzekering je ontzegd worden.

Je aanvullende verzekering kan per direct opgezegd worden en je moet in sommige gevallen een fors hogere, bestuursrechtelijke premie gaan betalen. Deze premie staat vastgesteld op €152,20 euro per maand. Je blijft dus wel verzekerd, maar het is niet zonder risico of consequenties.

Er geldt een nieuw inburgeringsstelsel om onder andere premieachterstand tegen te gaan

Voor statushouders kan het lastig zijn om wegwijs te worden in het Nederlandse zorgstelsel en de verzekeringsplicht. Vandaar dat er in 2022 is besloten dat Nederlandse gemeenten met een nieuw inburgeringsstelsel gaan werken. De gemeente is verplicht om statushouders in de eerste zes maanden dat zij in Nederland komen, te helpen om hun financiële zelfredzaamheid te verbeteren. Er wordt onder andere voorlichting gegeven om premieachterstand bij statushouders met een bijstandsuitkering te voorkomen. Op die manier krijgt men een eerlijke start en kan de neerwaartse spiraal van schulden en financiële stress positief beïnvloed of geheel voorkomen worden.

Twijfel je nog over welke zorgverzekeraar het beste bij je past?

Je hebt tot uiterlijk 31 januari 2022 om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Weet je nog niet precies welke zorgverzekeraar of welk type zorgverzekering het beste bij je past? Dan is het tijd om research te doen en de knoop door te hakken. Op Zorgverzekerinq.nl kun je een handig en compleet overzicht terugvinden van alle mogelijkheden die je hebt. Je kunt op onze website makkelijk en snel zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Dit zorgt ervoor dat je precies weet waar je voor verzekerd bent, wat je maandelijkse premie gaat zijn en welke voordelen er aan de zorgverzekeraar zitten. Op die manier ben je goed ingelezen en voorbereidt om je definitieve keuze te maken.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar