betalingsproblemen

Nederlanders met betalingsproblemen verzaken als eerst op het betalen van de zorgverzekering

Er ligt een nieuwe financiële crisis op de loer, de inflatie is nog niet eerder zo hoog geweest als in 2022 en de kosten rijzen de pan uit. Uit onderzoek van budgetvoorlichter Nibud is gebleken dat 42% van alle Nederlanders in 2022 betalingsproblemen heeft ervaren. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat de meeste personen met betalingsproblemen vervolgens als eerste genoodzaakt zijn om de maandelijkse premie voor de zorgverzekering op te laten lopen. In 28% van de gevallen betalen Nederlanders met financiële problemen hun zorgverzekering te laat. Wat gebeurt er als jij je zorgverzekering niet meer kunt betalen en bij wie kun je aankloppen voor hulp?

Wat zijn de gevolgen van het niet betalen van je zorgverzekering bij betalingsproblemen?

In Nederland is iedere inwoner van 18 jaar of ouder verplicht om tenminste een basiszorgverzekering af te sluiten. Zodra je betalingsproblemen ervaart en je bijvoorbeeld al 6 maanden geen premie aan je zorgverzekeraar hebt betaald, zal de zorgverzekeraar je bij het CAK aanmelden als wanbetaler. CAK staat voor het Centraal Administratie Kantoor, dit is een organisatie die bijhoudt of iedere inwoner van Nederland netjes premie betaald. Zodra je op de lijst van wanbetalers terecht komt, moet je een veel hogere maandpremie betalen dan je reguliere zorgpremie, ook wel de bestuursrechtelijke premie genoemd. Het bedrag dat je verschuldigd bent kan door je werkgever, uitkeringverstrekker of pensioeninstantie ingehouden worden op je loon, uitkering of pensioen.

Wanneer je betalingsproblemen ervaart én je staat aangemeld bij het CAK, krijg je zelf geen zorgtoeslag meer. Dit wordt ook direct naar het CAK overgemaakt. Daarnaast kun je een zorgverzekering niet opzeggen als je een betalingsachterstand bij die zorgverzekeraar hebt. Je dient dus eerst de schulden in te lossen, voordat je naar een goedkopere zorgverzekeraar kunt overstappen. Heb je geen premieschuld maar een schuld door het niet betalen van je eigen risico? Dan kun je de zorgverzekering wel opzeggen, maar dien je alsnog het eigen risico aan de zorgverzekeraar te betalen.

Op welke manier kun jij je schuld bij de zorgverzekeraar vereffenen?

Houd er rekening mee dat de bestuursrechtelijke premie die je afdraagt voor je zorgverzekering, niet als afbetaling geldt van de schuld die je bij de zorgverzekeraar hebt opgebouwd. De hogere premie die op je loon, uitkering of pensioen wordt ingehouden, is alleen een straf van het CAK. Je dient los daarvan contact op te nemen met je zorgverzekeraar om een passende betaalregeling met hen af te spreken. Zodra je de zorgverzekeraar hebt afbetaald, een betaalregeling hebt getroffen of je bewijs hebt dat je bij de schuldhulpverlening bent aangemeld, zorgen zij ervoor dat je weer wordt afgemeld bij het CAK.

Bij wie kun je aankloppen om hulp voor je betalingsproblemen te ontvangen?

Ervaar je betalingsproblemen en merk je dat de schulden bij je zorgverzekeraar iedere maand verder oplopen? Dan is het goed om te weten dat je er niet alleen voor staat. Je kunt altijd contact opnemen met de gemeente waarin je woonachtig bent. De gemeente kan je koppelen aan een partij die je helpt om je schulden inzichtelijk te maken, een betaalplan op te stellen en nog veel meer. Het is belangrijk dat een hulpinstantie naar je persoonlijke hulpvraag kijkt, zodat er een passend traject voor je opgestart kan worden. Hoe eerder je aan de bel trekt voor hulp, des te sneller je weer grip op je financiën kunt krijgen. Dit zal je uiteindelijk veel stress en kopzorgen schelen.

Besparen op je zorgverzekering? Bekijk en vergelijk dan welke zorgverzekeraar het voordeligst is

Wil je weten bij welke zorgverzekeraar je in 2023 de meest betaalbare maandelijkse premie terugvindt? Dan kun je op Zorgverzekerinq.nl alle zorgverzekeraars vergelijken. Hierdoor weet je precies wie een gunstige maandelijkse premie aanbiedt, welke zorg je voor die prijs vergoedt krijgt en wat voor type zorg er tot je zorgpakket gerekend wordt. Het is belangrijk om te weten dat je jouw huidige zorgverzekering uiterlijk tot 31 december 2022 kunt opzeggen. Zorg ervoor dat je hier niet te laat mee bent, zeker niet als de zorgverzekering die je nu hebt, te duur voor je is. Nadat je de zorgverzekering hebt opgezegd, heb je tot uiterlijk 31 januari 2022 de tijd om je nieuwe en beter betaalbare zorgverzekering af te sluiten.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar