Meer geld uitgegeven aan zorg in 2020

Er is meer geld uitgegeven aan zorg in 2020. De uitgaven zijn in 2020 zelfs heel behoorlijk gestegen. Er is 475 euro per persoon meer uitgegeven. De extra uitgaven waren noodzakelijk vanwege de uitbraak van Covid-19. In 2020 gaven zowel de overheid, verzekeraars als huishoudens fors meer uit.

Meer geld uitgegeven aan zorg, ook door bonus voor zorgmedewerkers

In 2020 is gemiddeld 6660 euro per persoon aan zorg uitgegeven. Ten opzichte van 2019 was dat dus een toename van 475 euro per persoon. Niet alleen specifiek de zorg voor coronapatiënten leidde tot de kostenverhoging, dat deed bijvoorbeeld ook de inkoop van mondkapjes. Ook de bonus voor zorgmedewerkers liep in de papieren. Overigens is de kostenstijging berekend door het Centraal Bureau Statistiek.

Overheid trok de portemonnee

Zeker de overheid deed extra zorguitgaven in 2020. De overheid gaf per persoon 340 euro meer uit dan in 2019. Per Nederlander werd eveneens 190 euro meer uitgegeven via de zorgverzekeraar en de Wet langdurige zorg. Opvallend was wel dat in 2020 de rekeningen die mensen zelf moesten voldoen juist met 40 euro daalden. De verklaring hiervoor is gelegen in het feit dat mensen beduidend minder gebruik maakten van de fysiotherapie en de tandarts in 2020.

Extra opvang voor dak- en thuislozen

Zoals gezegd stegen de zorgkosten niet alleen door de behandeling van corona patiënten en de aanschaf van beschermingsmiddelen. Zo was sprake van extra opvang van dak- en thuislozen en kregen zorgaanbieders compensatie door het wegvallen van omzet. De overheid gaf aan steunmaatregelen liefst 4,1 miljard euro uit. Daar kwam de bonus voor de hardwerkende zorgmedewerkers nog eens bij.

In 2020, zo berekende het CBS, is 116 miljard euro uitgegeven aan zorg en welzijn. Dat is 8,9 miljard euro meer dan in het jaar 2019.

5/5 - (36 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar