basistermen uit je zorgverzekering

In 2023 zijn er ruim 1,4 miljoen mensen overgestapt naar een andere zorgverzekering

Aan het eind van ieder jaar, krijg je de kans om van zorgverzekeraar te wisselen. Dit is vooral handig als je het volgende jaar bijvoorbeeld geld wil besparen op je zorgverzekering. In dat geval kun je dan voor een goedkopere variant kiezen. Verder kan het zijn dat je nu al weet dat je bepaalde zorg nodig zal hebben in het volgende jaar. Kies dan vooral voor een zorgverzekeraar die de kosten dekt. In 2023 zijn 1,4 miljoen mensen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar of zorgverzekering. In deze blog lees je meer over dit hoge getal. Daarnaast viel ook op dat meer mensen voor het maximale eigen risico kozen. Aan het einde kom je erachter op welke manier je volgend jaar makkelijk en snel zorgverzekeraars kunt vergelijken.

Er zijn 1,4 miljoen mensen overgestapt

Voor het einde van 2022 hebben veel Nederlanders ervoor gekozen om een andere zorgverzekering te kiezen voor het nieuwe jaar. In totaal zijn er ruim 1,4 miljoen mensen overgestapt. Dit is het hoogste aantal in jaren. Uit de cijfers van kenniscentrum Vektis en de Zorgverzekeraars Nederland (ZN) komt naar voren dat het zelfs om ruim 8% van alle Nederlandse verzekerden gaat. Normaal gesproken ligt het aantal overstappers tussen de 6% en 7%, dus het is opvallend dat hier nu een hele procent bovenop is gekomen. De reden zou zijn dat mensen gerichter op zoek zijn gegaan naar goedkopere opties, aangezien zij in 2023 geld willen besparen.

Men mag zelf besluiten om wel of niet over te stappen naar een andere zorgverzekering. Sommige Nederlanders zijn jarenlang bij dezelfde verzekeraar verzekerd. Als je het niet belangrijk vindt om bijvoorbeeld een goedkopere of uitgebreidere zorgverzekering uit te zoeken, kun je dit best doen. Alleen blijkt dat personen die gericht onderzoek doen naar de beste keuze voor hun persoonlijke situatie, financieel gezien interessanter uitkomen.

Veel mensen hebben voor een hoog eigen risico gekozen

Naast dat er in 2023 ruim 1,4 miljoen mensen zijn overgestapt naar een andere zorgverzekering, kozen ook veel meer mensen voor het maximale eigen risico. Hoe hoger jij je eigen risico instelt, hoe lager je maandelijkse premie wordt. Je loopt meer risico om een hoger bedrag uit eigen portemonnee te betalen als je ziek wordt, maar als je het jaar zonder al te gekke gezondheidsklachten doorkomt, scheelt het je een serieus bedrag. De gemiddelde kosten die je jaarlijks bespaart door je eigen risico op maximale hoogte in te stellen ligt op €220 euro. Dat geld kun je weer in boodschappen, de energierekening, spaarrekening of de studie van de kinderen steken.

Uit cijfers van Independer kwam ook naar voren dat van de 1,4 miljoen mensen die overgestapt zijn, meer mensen voor een basisverzekering in plaats van voor een aanvullende verzekering kozen.

Zorg dat je volgend jaar ruim op tijd begint met zorgverzekeraars vergelijken

Was je voor 2023 te laat om mee te doen met de 1,4 miljoen mensen die zijn overgestapt? Geen paniek, je kunt voor 2025 alvast een agendapunt met een wekker instellen om dit jaar niet dezelfde fout te maken. Zorg dat je in november 2023 een reminder neerzet dat je eind november en heel december de tijd neemt om zorgverzekeraars te vergelijken. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter de zorgverzekeraar die je uiteindelijk kiest bij je past. Op die manier betaal je niet langer voor zorg dat je niet gebruikt en kun je kijken welke goedkopere opties net zo goed bij je persoonlijke zorgbehoeften passen.

5/5 - (9 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar