nieuwe maandpremies in 2022

In 2021 zijn er een miljoen mensen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar

De Autoriteit Consumenten en Markt heeft uit de Zorgmonitor 2021 bekend gemaakt dat er in 2021 één miljoen mensen zijn overgestapt naar een andere zorgverzekeraar! De reden dat zoveel mensen voor een andere zorgverzekeraar kozen, verschilt per individu. De één kiest voor een andere zorgverzekeraar omdat de maandelijkse premie daar voordeliger is. De ander juist omdat ze naar een zorgverzekeraar op zoek gaan die betere dekkingsvoorwaarden heeft. Het kan ook zijn dat iemand van tevoren weet dat er een bepaalde medische behandeling in het nieuwe jaar zit aan te komen en zich om die reden aanvullend wil laten verzekeren. In dit nieuwsbericht lees je meer over het onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt.

Hoeveel mensen kiezen gemiddeld voor een andere zorgverzekeraar?

Uit het onderzoek van de Zorgmonitor 2021 is gebleken dat één op de acht ondervraagden voor een andere zorgverzekeraar kiest, dit komt neer op ruim 13%. Deze aantallen liggen hoger dan in 2020. Van alle ondervraagden had 10% een wijziging in het bestaande verzekeringspakket aangebracht. Zij kozen voor een overstap van de basisverzekering naar een aanvullende variant of andersom. Al deze cijfers bij elkaar laat zien dat één op de vijf mensen die ondervraagd zijn in ieder geval een wijziging in hun zorgverzekering hebben doorgevoerd.

De uitkomsten met betrekking tot de reden waarom er voor een andere zorgverzekeraar wordt gekozen, lopen uiteen. Een gunstigere maandelijkse premie was de reden waarom 60% van de ondervraagden gewisseld waren van zorgverzekeraar. De dekkingsvoorwaarden waren voor 28% van de ondervraagden de reden om te wisselen. Nog eens 13% van de mensen koos voor een andere zorgverzekeraar door de vrije zorgkeuze. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat iets meer dan 50% van de overstappers, de overstap naar een nieuwe zorgverzekeraar online heeft geregeld.

Hoe veel tijd en moeite kost het je om over te stappen?

Voordat je een definitief besluit maakt, is het handig om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Op die manier kun je voor een zorgverzekeraar kiezen die bij je past. Uit het onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt is naar voren gekomen dat 66% van de overstappers denkt dat de overstap in drie uur te regelen is. Het overige deel van de mensen die overstappen, 49%, zei dat de overstap zelfs in een uurtje gelukt was. Wist je dat veel zorgverzekeraars zelfs een gratis overstapservice aanbieden? Hierdoor kun je de overstap makkelijk en snel maken.

Houd er wel rekening mee dat voor sommige aanvullende verzekeringen een acceptatieplicht geldt. Dit kost net even wat meer tijd om te doorlopen. Wacht daarom niet tot het allerlaatste moment met de overstap naar een andere verzekeraar. En zeg je oude verzekering niet op, voor je de nieuwe definitief hebt aangevraagd.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar