premieachterstand

Hoeveel zorgtoeslag ontvang je in 2023?

In Nederland is iedere bewoner/burger verplicht om tenminste een basiszorgverzekering af te sluiten. Er zijn geen uitzonderingen, ook niet voor mensen die het financieel zwaar hebben. Gelukkig is er wel een regeling bedacht, waardoor mensen met een laag inkomen of die het minder hebben, toch een zorgverzekering kunnen betalen. Dit wordt ook wel de zorgtoeslag genoemd. In dit nieuwsbericht lees je meer over de hoogte van de zorgtoeslag in 2023. Eerst lees je wanneer je in aanmerking komt voor zorgtoeslag en daarna lees je wat de hoogte van de zorgtoeslag zal zijn. Als laatste krijg je meer informatie over het overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

Iedereen die 18 jaar of ouder is en die een persoonlijke zorgverzekering heeft, kan eventueel in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Verder dien je aan de voorwaarden te voldoen dat je over de Nederlandse nationaliteit beschikt of dat je in het bezit bent van een verblijfsvergunning. Verder dient je inkomen, of het gezamenlijk inkomen van jezelf en je toeslagpartner niet te hoog te zijn. Hoe hoog je inkomen mag zijn om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, kun je op de website van de Belastingdienst teruglezen. Naast het feit dat het (gezamenlijke) inkomen niet te hoog mag zijn, mag het (gezamenlijke) vermogen ook niet boven een bepaald bedrag uitkomen.

Op de website van de Belastingdienst kun je van tevoren een proefberekening van je zorgtoeslag maken. Je hoeft dan alleen maar al je gegevens in te vullen om te kijken of je er recht op hebt en zo ja, hoeveel zorgtoeslag je dan maandelijks kunt ontvangen. De zorgtoeslag is in het leven geroepen om mensen die het financieel gezien zwaarder hebben, tegemoet te komen.

Met welke bedragen worden de zorgtoeslagen in 2023 verhoogt?

Uit de cijfers is gebleken dat de zorgtoeslag voor personen met een toeslagpartner er in Nederland gemiddeld tussen de €5 en €12 euro op vooruit gaat. Ben je alleenstaand? Dan wordt de zorgtoeslag die je ontvangt tussen de €4 en €10 euro per maand verhoogd. Let er wel op dat de verhoging op een onveranderd inkomen van toepassing is. Twijfel je of je in 2023 te veel geld gaat verdienen, vul dan de proefberekening op de website van de Belastingdienst in. Als alleenstaande kun je maximaal €31.998 euro in 2023 verdienen, waar je met toeslagpartner maximaal €40.944 mag verdienen om in aanmerking van de zorgtoeslag te komen.

Weet jij al bij welke zorgverzekeraar je in 2023 klant wil zijn?

Twijfel je of je huidige zorgverzekeraar in 2023 nog wel bij je past? Of vind je dat de maandelijkse premie van je huidige zorgverzekering te ver is gestegen? Dan kun je ervoor kiezen om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen. Wil je van tevoren meerdere zorgverzekeringen met elkaar vergelijken? Dan kun je dit op Zorgverzekerinq.nl doen! Wij hebben namelijk een handig en compleet overzicht voor je gemaakt. Hier zie je alle zorgverzekeringsmaatschappijen in terug inclusief de verschillende verzekeringen die zij aanbieden.

Je hebt tot 31 december 2021 de tijd om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Hierna kun je tot 1 februari 2023 een nieuwe zorgverzekeraar kiezen. Houd er rekening mee dat een basiszorgverzekering voor iedereen die in Nederland woont verplicht is.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd