Stofwisseling

Handige tips om je stofwisseling mee te verbeteren

Je stofwisseling, ook wel je metabolisme genoemd, zorgt ervoor dat je lichaam energie krijgt om te functioneren. Je stofwisseling zorgt ervoor dat voedingsstoffen die je binnen krijgt worden omgezet in brandstof. Deze brandstof gebruikt je lichaam om mee te ademen, voeding te verteren, te bewegen, je bloedsomloop aan te drijven, beschadigde cellen en weefsels mee te herstellen en nog veel meer. Daarnaast zorgt je metabolisme ervoor dat je calorieën verbrandt. Een hoge stofwisseling zorgt ervoor dat je in rust meer calorieën kunt verbranden. In deze blog lees je op welke manier jij je metabolisme kunt verbeteren, zodat je gezonder leeft, meer energie krijgt en jij je fitter gaat voelen.

Drink voldoende water en eet gezond en vooral veel eiwitten voor een goede stofwisseling

Water drinken helpt je om je lichaam van voldoende vocht te voorzien. Water is een stuk gezonder dan suikerhoudende dranken. Wanneer je lichaam niet uitgedroogd is, kan het beter functioneren, zo ook je stofwisseling. Houd je niet zo van water? Dan kun je oolong of groene thee drinken. Uit onderzoek is gebleken dat deze theesoorten een positief effect hebben op je metabolisme. Als het op eten aankomt, is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten motiveren je metabolisme om beter z’n best te doen en helpen je om meer calorieën te verbranden. Daarnaast zorgen eiwitten voor een vol gevoel, waardoor je minder de neiging hebt om daarnaast slechtere dingen te blijven eten.

Slaap voldoende en zorg dat jij je elke dag uitgerust voelt voor een betere stofwisseling

Uit onderzoek is gebleken dat te weinig slaap of een slechte nachtrust in het algemeen ongezond is. Je lichaam heeft voldoende slaap nodig om optimaal te functioneren. Slaaptekort heeft een negatief effect op je stofwisseling, want het zorgt ervoor dat je calorieverbranding in ruststand omlaaggaat. Om energie voor je lichaam te creëren, dient je metabolisme zelf voldoende energie op te doen en dit bereik je door goed te slapen. Je kunt je nachtrust verbeteren door voor het slapen gaan te mediteren, voldoende slaapuren te pakken, niet op je telefoon te zitten voordat je gaat slapen én je zou kalmerende thee kunnen drinken voordat je naar bed gaat.

Daag je lichaam uit en beweeg genoeg

Beweging is belangrijk voor ieder mens. Zorg er daarom voor dat je per dag tenminste een uur in beweging bent. Je kunt dit uitbreiden en ervoor zorgen dat je meer spieren opbouwt. Spieren zijn namelijk metabolisch gezien veel actiever dan vet. Hierdoor kun je met meer spiermassa een positief effect op je stofwisseling creëren. Het is niet nodig om direct voor gewichtheffen of krachttraining te kiezen. Wandelen, fietsen, vaker opstaan en zware dingen tillen tijdens je dagelijkse bezigheden dragen ook al bij aan het verbeteren van je stofwisseling. Daarnaast zijn kleine aanpassingen in het begin makkelijker door te voeren en vol te houden. Groei op je eigen tempo door naar het gewenste aantal beweeguren en sportieve activiteiten per dag.

Zorg voor een gezondere leefstijl met gratis gezondheidsapps via je zorgverzekering

Nu je weet op welke manieren jij je stofwisseling kunt verbeteren, is het ook leuk om je te verdiepen in het verbeteren van je algehele leefstijl. Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je fit bent, je een betere weerstand hebt waardoor je beter tegen ziekte bent beschermd én zorgt ervoor dat je mentale en fysieke gezondheid verbetert. Het kost tijd en moeite om een gezonde leefstijl in je dagelijkse leven te introduceren en het vervolgens vol te houden. Gelukkig zijn er handige gezondheidsapps die je helpen om dit voor elkaar te krijgen. Goed nieuws, want bepaalde zorgverzekeraars kiezen ervoor om je gratis toegang te geven tot gezondheidsapps.

Vergelijk zorgverzekeraars om erachter te komen welke apps zij op de markt hebben gebracht of welke gezondheidsapps zij gratis toegankelijk maken. Wil jij je vooral focussen op gezond eten? Kies dan voor een zorgverzekeraar die gratis gezonde voedingsapps in het pakket heeft opgenomen. Wil je aan je mentale gezondheid werken? Kies dan voor een zorgverzekeraar die je bijvoorbeeld toegang geeft tot apps die je helpen met je mindset en meditatie. Wanneer je de moeite neemt om dit uit te zoeken, kom je erachter welke zorgverzekeraar het beste bij jou past.

4.5/5 - (2 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar