hersenen

Handige tips om je hersenen gezond te houden

Je hersenen zijn een belangrijk orgaan in je lichaam. Samen met het hart werken de hersenen elke dag samen om je in leven te houden. Wist je bijvoorbeeld dat 25% van al het zuurstof dat je hart rondpompt naar je brein toe gaat? Een gezond brein wil je natuurlijk zo lang mogelijk gezond houden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je brein uit te dagen, rust te geven, te ontwikkelen en gezonder te maken. Op deze pagina lees je handige tips terug die je helpen om zo goed mogelijk voor je hersenen te zorgen.

Beweeg genoeg en zorg voor een goede nachtrust

Bewegen is voor jong en oud een belangrijke activiteit om je lichaam en geest gezond te houden. Sporten helpt je niet alleen om fitter te worden, in vorm te blijven en sterker te worden. Als je regelmatig sport, is de kans op het ontwikkelen van een depressie kleiner. Wanneer je sport, komt er namelijk een gelukshormoon vrij, dit heeft een positieve werking op de hersenen. Naast sporten, is goed slapen belangrijk om je brein gezond te houden. Als je goed slaapt ervaar je weinig stress, ben je ontspannen en kan je brein alle prikkels die het gedurende de dag heeft gekregen verwerken.

Deze voeding draagt bij aan gezonde hersenen

Het beste dieet voor gezonde hersenen blijkt het mediterraan dieet te zijn. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat personen die een mediterraan dieet volgen, gezonde hersenen hebben. In dit dieet komen vooral veel omega vetzuren en gezonde vetten naar voren. Denk bijvoorbeeld aan veel vis en extra virgine olijfolie. Mensen die dit dieet volgen hebben een minder grote kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Daarnaast blijkt dat een mediterraan dieet voor een betere cognitieve conditie bij ouderen zorgt en je er ook een betere mentale focus door ontwikkelt.

Om je hersenen van de juiste vitaminen, mineralen en voedingsstoffen te voorzien, kun je nootropics nemen. Dit zijn supplementen die bijdragen aan een beter geheugen, meer creativiteit en verbeterde cognitieve functies.

Zorg dat jij je hersenen uit blijft dagen

Gezonde hersenen worden voldoende getraind. Dit kun je doen door boeken te lezen, legpuzzels te maken, ingewikkelde hersengymnastiek in de vorm van kruiswoordpuzzels te doen en bijvoorbeeld door een nieuwe taal te leren. Een potje schaken is ook een goede denksport. Deze activiteiten zijn niet alleen leuk om zo nu en dan te doen. Je traint er direct je brein mee, waardoor je scherp van geest blijft. De hersenen houden van uitdagingen, maar die dien jij jezelf te geven. Verder zijn er leuke hersen train apps voor je smartphone of tablet te downloaden. Dit soort apps bieden spelletjes aan die allemaal een ander gedeelte van je brein activeren.

Wat is de rol van de zorgverzekeraar als het gaat om preventie van hersenaandoeningen?

Wist je dat een zorgverzekeraar belangrijk werk verricht om bij te dragen aan preventie van hersenaandoeningen? Doordat zorgverzekeraars hun leden aansporen om een gezondere levensstijl aan te houden, meer te bewegen en beter te slapen, kunnen hersenaandoeningen voorkomen worden. Je mentale welzijn heeft ook impact op de gezondheid van je hersenen. Zorgverzekeraars bieden leden bijvoorbeeld apps aan, waarmee aan de mentale gezondheid gewerkt kan worden. Aan het einde van het jaar kun je van zorgverzekeraar wisselen. Om te weten welke zorgverzekeraar het beste bij je past kun je op onze website verschillende zorgverzekeringen vergelijken.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar