besparen op je zorgverzekering

Handige tips om flink te besparen op je zorgverzekering

Wil je in 2023 besparen op je zorgverzekering? Dan kun je een aantal dingen doen, die je maandelijks een extra centje zullen opleveren. Hieronder lees je handige tips terug, die je helpen om de juiste keuzes te maken in het uitkiezen en afsluiten van een zorgverzekering die bij je past.

Kies alleen voor aanvullende zorg als je het ook echt nodig hebt

Het komt weleens voor dat je van tevoren denkt dat je op safe speelt als je een aanvullende zorgverzekering afsluit. Een aanvullende verzekering kost je meer geld, maar levert je ook meer op. Dit is alleen interessant als je van plan bent om de aanvullende zorg in 2023 te gebruiken. Als blijkt dat je de aanvullende zorg niet nodig hebt, betaal je voor niets meer geld. Je kunt dus besparen op je zorgverzekering door alleen voor een aanvullende zorgverzekering te kiezen, als je de aanvullende zorg nodig hebt en daadwerkelijk gaat ontvangen in 2023.

Besparen op je zorgverzekering door je gezinsleden apart te verzekeren

Woon je samen met je partner, eventuele kinderen of andere gezinsleden en kies je uit gemak altijd voor iedereen dezelfde zorgverzekeraar? Dan weet je misschien nog niet dat je juist kunt besparen op je zorgverzekering door voor iedereen de best passende zorgverzekering uit te kiezen. Wanneer je zelf een aanvullende zorgverzekering afsluit omdat je fysiotherapie volgt en je kiest dit ook voor je partner terwijl zij geen fysiotherapie nodig hebben, betaal je een te hoge premie voor de zorg die je uiteindelijk nodig hebt. Door iedereen op maat te verzekeren, voorkom je dat je onnodig te veel geld betaald.

Woon je met kinderen in huis die jonger zijn dan 18 jaar? Dan kun je ze vaak gratis meeverzekeren, dus dan is het niet nodig.

Kies ervoor om je premie voor 2023 in één keer te betalen

Wist je dat je kunt besparen op je zorgverzekering door je premie voor heel 2023 in één keer te betalen? Zorgverzekeraars komen je graag tegemoet als je besluit om je totale jaarlijkse premie in één keer bij hen te voldoen. Dit kan je zomaar een totale korting tussen de €15 en €35 euro per persoon opleveren. De korting die je bij een jaarlijkse betaling ontvangt ligt daarbij tussen de 1% en 2%. Uiteindelijk is dat ook weer geld dat je in je eigen zak houdt.

Je kunt je eigen risico verhogen om maandelijks geld te besparen op je zorgverzekering

De zorgverzekeraar die je kiest, biedt je korting aan op je maandelijkse premie, als je ervoor kiest om een hoger eigen risico in te stellen. Je bespaart dus op je zorgverzekering als je de gok neemt om je eigen risico voor 2023 te verhogen. Of het de gok waard is, kun je eigenlijk alleen achteraf bekijken. Het is belangrijk om het risico voor jezelf uit te pluizen. Maak je bijvoorbeeld weleens gebruik van het eigen risico, heb je operaties op de planning staan voor 2023? Heb je genoeg geld tot je beschikking om je eigen risico in één keer af te betalen, mocht dat nodig zijn? Wanneer jij jezelf dit soort vragen stelt, kom je er al snel achter of je in 2023 kunt besparen op je zorgverzekering door voor een hoger of het hoogst mogelijke eigen risico te kiezen.

Houd in de gaten of je zorgtoeslag kunt aanvragen

In 2023 krijgen meer gezinnen recht op zorgtoeslag. De Nederlandse overheid heeft ervoor gekozen om de zorgtoeslag te verhogen, waardoor ook het grensinkomen voor gezinnen iets is gestegen. Je kunt bij de Belastingdienst aanvragen of je voor zorgtoeslag in aanmerking komt. Op de website van de Belastingdienst kun je ook direct berekenen hoeveel zorgtoeslag je maandelijks zal ontvangen. Je kunt zorgtoeslag het beste zien als een gift van de overheid, om je te ondersteunen bij het betalen van je zorgverzekering. Op een bepaalde manier is dit ook besparen op je zorgverzekering, aangezien je het gehele bedrag niet zelf hoeft te betalen als dit je om financiële redenen écht niet lukt.

Vergelijk verschillende zorgverzekeraars en ontdek interessante bonussen

De beste manier om te besparen op je zorgverzekering is door kritisch meerdere zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Sommige zorgverzekeraars vragen bijna dezelfde maandelijkse premie, terwijl ze niet allemaal dezelfde services voor je in de aanbieding hebben. Wanneer je goed zoekt en je de tijd neemt om je in zorgverzekeringen te verdiepen, kun je interessante bonussen terugvinden. De zorgverzekeraars zijn concurrenten van elkaar en willen graag dat je ervoor kiest om je via hen te laten verzekeren. Hierdoor kan een zorgverzekeraar je bijvoorbeeld interessante kortingen of vergoedingen voor gezondheidsapps op je smartphone aanbieden, waarmee zij hopen dat je voor hen en niet voor de concurrent kiest.

4.5/5 - (4 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar