Bloeddruk

Dit zijn de redenen om je bloeddruk vanaf je 40e regelmatig te laten checken

In Nederland heeft een grote groep mensen te maken met hart- en vaatziekten. Uit onderzoek van de Hartstichting is gebleken dat hart- en vaatziekten voorkomen kunnen worden, door personen met een hoge bloeddruk eerder op te sporen. Een hoge bloeddruk zorgt voor weinig tot geen klachten, waardoor mensen niet weten dat zij dit hebben. Artsen raden aan om je bloeddruk vanaf je 40e af en toe te laten meten. Zelfs wanneer je geen klachten ervaart en jij je fit voelt.

In deze blog lees je waarom het een goed idee is om vanaf je 40e meer aandacht aan je bloeddruk te besteden. Daarnaast lees je tips terug over hoe je een hoge bloedruk kunt verlagen. Aan het einde lees je welke meerwaarde het heeft om na te denken over welke zorgverzekeraar het beste bij je past. Aan het einde van dit jaar kun je namelijk van zorgverzekeraar wisselen, mocht je dat willen.

Waarom is het verantwoord om je bloeddruk vaker te laten meten na je 40e?

Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders met een hoge bloeddruk weten niet dat zij hiermee te maken hebben. Artsen vinden dit zorgelijk, vandaar dat zij er alles aan doen om mensen hier bewust van te maken. Het groeiende aantal mensen die hart- en vaatziekten hebben, is naar beneden te brengen als meer mensen hun bloeddruk regelmatig laten testen. Een hoge bloeddruk zorgt voor een hoge druk op de bloedvaten. Hierdoor kan er schade ontstaan aan de bloedvaten. Dit is gevaarlijk voor je hersenen en hart. Het heeft als gevolg dat je met een hartinfarct, beroerte of hartfalen te maken kunt krijgen als je niet of te laat ingrijpt.

Specialisten zeggen dat er in 2030 zo’n 100.000 patiënten met hart- en vaatziekten voorkomen kunnen worden, als 40+’ers zich regelmatig zouden laten checken op een hoge bloeddruk. De reden dat er voor 40+’ers wordt gekozen, is dat de kans op een hoge bloeddruk vanaf die leeftijd toeneemt. Het is al voldoende om je bloeddruk eens per jaar te laten checken. Als je er op tijd bij bent, kun je actie ondernemen en proberen om je bloeddruk te verlagen.

Met deze tips kun je jouw bloeddruk verlagen

Kom je erachter dat je een hoge bloeddruk hebt? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te verlagen. Hoe lager de bloeddruk is, des te beter. Gezond leven heeft ten eerste veel invloed. Een onderdeel hiervan is gezond eten. Het eten van fruit, onverzadigd vet en volkoren producten draagt bij aan je gezondheid. Zodra je gezond eet en voldoende beweegt, blijf je op een gezond gewicht. Verder is het belangrijk om niet te veel zout binnen te krijgen, vermijd te zout eten. Een andere manier om je bloeddruk laag te houden is door niet te roken. Nicotine is slecht voor je lichaam en verhoogt zowel je hartslag als je bloeddruk.

Verder kun je proberen om stress te voorkomen door bijvoorbeeld lekker te gaan wandelen, voldoende te sporten en tijd voor ontspanning in je weekschema in te plannen.

Om je gezondheid te kunnen waarborgen wil je een goede zorgverzekeraar hebben

Weet je van jezelf dat je bepaalde uitdagingen hebt als het op je gezondheid aankomt? Dan is het belangrijk dat je voor een zorgverzekeraar kiest, die je specifieke zorgkosten vergoedt. Ieder jaar presenteren zorgverzekeraars hun plan en vergoedingen voor het jaar erop. Op die manier kun je in de gaten houden of het zorgpakket wijzigt en of de prijs betaalbaar blijft. Ieder jaar krijg je de kans om voor een andere zorgverzekering of verzekeraar te kiezen. Voordat je een andere zorgverzekeraar kiest, kun je zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Zo weet je precies welke verzekeraar jouw zorg vergoedt en wie niet. Houd er rekening mee dat je voor eind januari 2023 je zorgverzekering voor dat jaar afgesloten dient te hebben.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar