Koude douche

Dit zijn de effecten van een koude douche op je gezondheid

Ben je geïnteresseerd in je gezondheid en fit blijven? Dan kun je online vaak verrassende gezondheidstips terugvinden die een positief effect op je lichaam en geest hebben. Dit keer staat het nemen van een koude douche voor het verbeteren van je gezondheid centraal. Op deze pagina lees je welke voor- en nadelen eraan koud douchen zitten en hoe je het koud douchen opbouwt om de gewenste effecten te bereiken. Verder lees je op welke momenten je het beste een koude douche kunt nemen. Als laatste lees je op welke manier je nog meer gezondheidstips kunt ontvangen.

Welke voor- en nadelen zitten eraan het nemen van een koude douche?

Er zitten veel voordelen aan het nemen van een koude douche. Allereerst helpt het je lichaam en geest om wakker te worden. Het geeft je energie. Verder kan het spierpijn verminderen en verbetert het je bloedcirculatie. Koud douchen is beter voor je huid en haar aangezien dit niet meer kan verbranden door een te hete douche. Een koude douche maakt je immuunsysteem sterker en heeft ook nog eens een positief effect op je lymfesysteem. Koud douchen vergroot de aanmaak van witte bloedlichamen. Witte bloedcellen helpen je lichaam herstellen, waardoor je minder vaak ziek bent. Doordat je spieren samentrekken onder een koude douche, kunnen de lymfen afval uit je lichaam beter afvoeren.

De nadelen van koud douchen zijn natuurlijk de kou. Koud water zorgt voor een schrikreactie in je lichaam. Niet iedereen vindt dit fijn. Oudere mensen kunnen minder goed tegen koud water. Ook mensen met hartklachten kunnen koud douchen beter niet proberen.

Hoe kun je koud douchen opbouwen om je gezondheid te bevorderen?

Het is belangrijk om een koude douche in het begin goed op te bouwen. Dit kun je doen door langzaam de temperatuur van de douche te verlagen. Op die manier went je lichaam aan de lage temperatuur water. Je kunt je douche sessie met een normale temperatuur beginnen. Hierna zet je de kraan kouder en houd je alleen je ledematen eronder. Zodra je gewend bent, kun je er helemaal onder gaan staan. Hierna blijf je de temperatuur verlagen. Zorg ervoor dat je rustig blijft ademen. Heb jij je ademhaling onder controle, dan kun je de kraan nog iets kouder draaien.

Hierna kun je onder de koude douche vandaan stappen. Probeer op dit moment nog steeds je ademhaling onder controle te houden. Hoe vaker je oefent, des te langer je onder een koude douche kunt douchen. Je kunt de positieve effecten al bereiken als je alleen je lichaam onder de koude douche houdt. Je kunt ervoor kiezen om ook je hoofd onder de koude douche te steken.

Wanneer kun je het beste een koude douche nemen?

Het maakt voor het bereiken van de positieve effecten niet uit wanneer je een koude douche neemt. De meeste mensen kiezen ervoor om dit in de ochtend te doen, het helpt je in de ochtend namelijk om goed wakker te worden. Je voelt je meteen lekker fris en kunt er die dag weer tegenaan. Je kunt er ook voor kiezen om het in de avond te doen. Houd er rekening mee dat je het niet te dicht op je bedtijd plant. Je zou namelijk moeilijker in slaap kunnen komen. Dit komt doordat je lichaam een positieve schok krijgt van de koude douche. Je kunt zelf uittesten of de ochtend of avond beter voor je werkt.

Houd je bezig met je gezondheid door voor een passende zorgverzekering te kiezen

Nu je weet welke positieve effecten een koude douche op je gezondheid heeft, is het een leuk idee om vaker over je gezondheid na te denken. Je kunt er zelf van alles aan doen om je gezond en fit te blijven voelen. Wist je dat sommige zorgverzekeraars met handige gezondheidsapps komen? Deze apps geven je allerlei tips over bewegen, gezond eten, voor jezelf zorgen en ook op welke manier je gezondheidsproblemen kunt voorkomen. Eens per jaar krijg je de kans om van zorgverzekeraar en type verzekering te wisselen. Dit kun je tussen eind december en eind januari doen.

Om er zeker van te zijn dat je voor de juiste zorgverzekering of verzekeraar kiest, kun je zorgverzekeringen vergelijken. Zo zie je welke zorg wel en niet vergoed wordt in je pakket. Bij Zorgverzekerinq.nl houden wij het nieuws rondom zorgverzekeringen voor je in de gaten. Interessante ontwikkelingen kun je daarom altijd bij ons teruglezen.

5/5 - (13 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd