checklist

De nieuwe zorgpremie wordt dit jaar een maand later bekend gemaakt

Wist je dat de coronacrisis invloed heeft op het berekenen van de nieuwe zorgpremie voor komend jaar? Dit resulteert in een maand uitstel, voordat Nederlanders weten wat zij volgend jaar voor hun zorgverzekering gaan betalen. Het bereken van de zorgpremie is complexer geworden, dit komt doordat de informatie over de gemaakte ziektekosten in 2021 nog niet compleet is. De Nederlandse ziekenhuizen dienen deze informatie nog aan te leveren. Hun deadline voor het aanleveren van alle cijfers staat nu op eind oktober 2021. Hierna kan er berekend worden hoeveel de zorgpremie in 2022 zal stijgen.

DSW loopt voorop als het om berichtgeving over de nieuwe zorgpremie gaat

Zorgverzekeraar DSW heeft er een traditie van gemaakt om als eerste naar buiten te treden met de premie voor het volgende jaar. Dit doen zij normaal gesproken een week na Prinsjesdag. Overige zorgverzekeraars nemen DSW altijd als voorbeeld, zodat zij de zorgpremie hierop af kunnen stemmen. De zorgverzekeraar laat weten dat essentiële externe informatie die gebruikt wordt bij de berekening van de nieuwe zorgpremie nog ontbreekt. Om de nieuwe zorgpremie te berekenen, wordt naar de totale kosten van het huidige jaar gekeken, waarna dit vergeleken wordt met de verwachting van de kosten voor het opvolgende jaar.

Waarom wordt er gewacht om de uiteindelijke berekening openbaar te maken?

De zorgpremie voor 2022 is nog niet gepubliceerd doordat er nog belangrijke gegevens missen. Wanneer de premie nu berekend zou worden, zal deze veel te hoog uitkomen. Hierdoor zou het uiteindelijke bedrag later weer gecorrigeerd moeten worden, als de ziekenhuizen de ontbrekende informatie hebben aangeleverd. Onrust en verontwaardiging kan voorkomen worden, door de zorgpremie dit jaar later bekend te maken! In december mag je wisselen van zorgverzekeraar. Voordat je dit doet is het slim om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Op die manier kun je voor een voordelige optie kiezen die bij je medische behoefte past.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar