basistermen uit je zorgverzekering

De basistermen uit je zorgverzekering voor je op een rij

In Nederland is iedereen die 18 jaar of ouder is verplicht om tenminste een basiszorgverzekering af te sluiten. Eens per jaar heb je de mogelijkheid om van zorgverzekeraar te wisselen. Ben je op zoek naar een andere zorgverzekeraar maar duizelen alle basistermen uit je zorgverzekering je al als je er alleen maar aan denkt? Dan is het tijd om de meest voorkomende termen eens te bestuderen. In deze blog lees je in ieder geval wat een basis- of aanvullende verzekering inhoudt. Verder worden er een aantal verschillende soorten polissen uitgelegd. Aan het einde lees je op welke manier je erachter komt welke zorgverzekeraar het beste bij je zorgbehoefte in 2023 past.

Kies je voor een basis- of aanvullende zorgverzekering?

De basisverzekering is qua inhoud bij iedere zorgverzekeraar gelijk. Ieder jaar bepaalt de Nederlandse regering welke vergoedingen er in ieder geval in de basisverzekering worden opgenomen. Zodra je voor deze verzekering kiest, kies je voor de meest basale vergoedingen, waar je eigenlijk al een heel eind mee komt. Weet je van jezelf dat je bepaalde zorg nodig hebt in 2023? En worden die behandelingen of medicatie etc. niet vergoed vanuit een basiszorgverzekering? Dan kun je beter voor een aanvullende zorgverzekering kiezen. Bij aanvullende zorg komen bijvoorbeeld meer fysiotherapie behandelingen kijken, kun je tandzorg vergoed krijgen of andere specialistische zorg die je wellicht nodig hebt.

Basistermen uit je zorgverzekering: de naturapolis

De naturapolis valt onder lastige basistermen uit je zorgverzekering. Dit houdt in dat je zorg volledig vergoed krijgt via de zorgverzekeraar, als de zorgverlener naar wie je toegaat, een contract met de zorgverzekeraar heeft. Dit betekent dat je niet zomaar naar iedere zorgverlener kunt stappen met je zorgvraag. Je dient eerst bij je zorgverzekeraar na te gaan bij wie je terecht kunt. Je betaalt overigens altijd eerst je eigen risico als je van zorg gebruik maakt. Alle overige te vergoeden kosten worden daarna door de zorgverzekeraar betaald. Je kunt meer informatie over de hoogte en mogelijkheid voor bepaalde vergoedingen opzoeken in de polisvoorwaarden.

Basistermen uit je zorgverzekering: de restitutiepolis

De restitutiepolis is één van de beste basistermen uit je zorgverzekering, aangezien je bij deze polis bijna alle zorg vergoed krijgt. Daarnaast is het grote voordeel met dit type polis dat je zelf je zorgverleners uit kunt kiezen. Zo kies je zelf voor de beste arts of psycholoog én voor iemand die bij je past. Het is fijner om je op je gemak te voelen bij een zorgverlener, aangezien je dan meer open bent over je klachten en je meer motivatie hebt om je behandelingen te doorlopen. Deze polis biedt je de meeste vrijheid aan. Houd er wel rekening mee dat je uiteraard eerst je eigen risico betaald, voordat je van de zorg gebruik kunt maken.

Maak je extreem hoge kosten omdat je bijvoorbeeld naar een privékliniek gaat? Dan kan het zijn dat je niet de volle 100% vergoed krijgt. Bespreek dit eerst met je zorgverzekeraar om te kijken of je het financieel gezien aankunt.

Basistermen uit je zorgverzekering: de budgetpolis

De naam zegt het stiekem al. De budgetpolis biedt je vaak de laagste maandpremie aan. Een budgetpolis is een soort naturapolis, maar de zorgverzekeraar heeft in dit geval veel minder gecontracteerde zorg voor je in de aanbieding. Je kunt dus uit minder zorgverleners kiezen. Het is mogelijk om zelf een zorgverlener uit te kiezen die niet gecontracteerd staat, maar dan is dit altijd tegen bijbetaling uit eigen zak.

Basistermen uit je zorgverzekering: de combinatiepolis

Eén van de handigste basistermen uit je zorgverzekering is de combinatiepolis. Wanneer je hiervoor kiest, kun je soms wel zelf je hulpverlener kiezen en in andere gevallen juist niet. Eigenlijk is dit een goede tussenweg als je wel redelijk wat vrije zorgkeuze wil ontvangen, zonder dat je er de volle mep voor betaald. Deze polis is altijd een combinatie tussen de naturapolis en de restitutiepolis. Denk je bijvoorbeeld in dat je met deze polis wel naar alle ziekenhuizen kunt gaan, maar niet naar iedere privékliniek. Ook hier betaal je altijd je eigen risico als je zorg ondergaat. Alles wat boven je eigen risico uitkomt wordt (deels) vergoed door je combinatiepolis.

Bekijk en vergelijk meerdere opties om de beste keuze te maken

Voordat je precies weet welke zorgverzekeraar het beste bij je zorgbehoefte past, kun je ervoor kiezen om zorgverzekeraars te vergelijken. Zet de meest interessante opties voor jouw specifieke zorgbehoefte naast elkaar en kom erachter wie je het beste kan helpen in 2023. Nu je weet uit wat voor type verzekeringen en polissen je kunt kiezen, wordt het een stukje makkelijker om duidelijk te krijgen waar je precies naar op zoek bent. Het is zonde van je geld om je onbedoeld te uitgebreid of juist te basic te laten verzekeren. Wanneer je vragen hebt over bepaalde modules en verzekeringen, kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met de zorgverzekeraars die je op het oog hebt.

Weet je behandelend arts wat voor zorg je in 2023 te wachten staat? Dan zou je hem of haar eventueel ook om advies met betrekking tot je zorgverzekering kunnen vragen. Misschien weten zij wel welke zorgverzekeraar bij je past.

4.5/5 - (2 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar