AP

CZ heeft werkwijze veranderd na onderzoek door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP)

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onderzoek gedaan naar de werkwijze van CZ als het op machtigingsaanvragen aankomt. In februari 2020 kreeg CZ een dwangsom opgelegd van de AP aangezien zij niet aan de privacywetgeving voldeden. Om de zaken recht te breien, heeft CZ ervoor gekozen om actie te ondernemen en een strenger beleid te voeren. In dit nieuwsbericht lees je welke klachten verzekerden hadden en welke veranderingen de zorgverzekeraar in de werkwijze heeft aangebracht. Heb je zelf klachten over je privacy in combinatie met je zorgverzekeraar? Dan kun je vrijblijvend contact opnemen met de AP.

Welke klachten over CZ zijn bij de AP binnengekomen?

In totaal hebben 12 verzekerden bij CZ een klacht ingediend bij de AP, aangezien zij vinden dat CZ te veel medische persoonsgegevens van hen heeft verwerkt. Dit had vooral te maken met de beoordeling voor de aanvraag van revalidatiezorg. Naar aanleiding van deze 12 klachten heeft de AP contact opgenomen met CZ. De zorgverzekeraar heeft vervolgens de betreffende medische persoonsgegevens van deze 12 verzekerden verwijderd. Het is goed om te weten dat de privacy van verzekerden zo serieus wordt genomen. Wanneer je twijfelt aan de handhaving van de privacywetgeving bij je zorgverzekeraar, kun je hier dus gerust melding van maken.

Welke aanpassingen heeft CZ doorgevoerd na advies van de AP?

Zorgverzekeraar CZ vroeg te veel medische persoonsgegevens op om machtigingen voor bepaalde zorg aan te vragen. Dit ging vooral om revalidatiezorg na een botbreuk of bepaalde aandoeningen aan de motoriek van de verzekerden. De AP en CZ zijn hierover in gesprek gegaan. Naar aanleiding van het probleem heeft de zorgverzekeraar een nieuwe leidraad opgesteld als het op de beoordeling van machtigingsaanvragen gaat. De zorgverzekeraar legt verzekerden nu beter uit welke medische persoonsgegevens nodig zijn en waarom deze worden opgevraagd. Verder wordt er niet langer meer informatie verwerkt dan nodig is.

De nieuwe leidraad is zo goed bedacht, dat andere verzekeraars dit zouden kunnen overnemen. De AP is tevreden en stelt dat CZ voldoende positieve veranderingen heeft doorgevoerd.

Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Denk hier dan alvast over na

Wist je dat je in december 2021 weer kunt bepalen of je bij je huidige zorgverzekeraar blijft, of dat je liever de overstap naar een andere zorgverzekeraar maakt? Om erachter te komen welke zorgverzekeraar het beste bij je past, kun je zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Het is vooral belangrijk om te bedenken welke zorg je in 2022 nodig zal hebben, op basis hiervan kun je voor bepaalde verzekeraars en aanvullende verzekeringen kiezen. Zorg dat je op tijd bent want na eind december 2021 kun je een jaar lang niet meer wisselen.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar