Nutri-Score

Bewuste keuzes maken door kritisch naar de Nutri-Score te kijken

Wil jij je gezondheid een boost geven, ben je bezig met gezonder eten, afvallen en je beter in je vel voelen? Dan is er een handig logo op producten in de supermarkt terug te vinden, dat je helpt om te bepalen of een product gezond is of niet. Dit logo geeft namelijk de Nutri-Score aan. In deze blog lees je meer informatie over dit voedselkeuzelogo. Je komt erachter wat het is, hoe de score berekend wordt, welke voordelen eraan zitten, waarom de Nederlandse overheid hiervoor kiest en op welke manier het bijdraagt aan het maken van gezondere en bewustere keuzes.

Wat is de Nutri-Score en op welke manier wordt deze berekend?

De Nutri-Score is bedacht in Frankrijk en is een voedselkeuzelogo dat de consument helpt om bewust te worden van het feit of een bepaald product gezond is of niet. Het logo moet altijd aan de voorkant van de verpakking van het product staan. Dit zorgt ervoor dat het direct door de consument wordt gezien. De gezondheid wordt op twee manieren aan de consument getoond. Het product kan de letter A, B, C, D, E krijgen, waarbij A staat voor een gezond product en E voor een erg ongezond product. Naast letters, worden er kleuren ingezet om het visueel te maken. A is bijvoorbeeld donkergroen en E is donkeroranje.

De consument kan zelf bepalen om bijvoorbeeld alleen producten te kopen die tussen de A en de C scoren. Producten die een D en E scoren, worden hopelijk vaker achterwege gelaten. De Nutri-Score wordt berekend door te kijken naar een hoge aanwezigheid van bepaalde ingrediënten die gezond zijn. Denk hierbij aan eiwitten, noten, vezels, fruit en groente. Een product scoort beter als er minder calorieën in verwerkt zitten. Ingrediënten die voor een slechtere score zorgen zijn verzadigde vetten, zout, calorieën en suikers.

Welke voordelen zitten er aan de Nutri-Score?

De Nutri-Score heeft veel voordelen. Allereerst wordt de productkennis van de consument een stuk vergroot. Je kunt meteen aan het product zien of het een gezond of ongezond product is, waarna je meteen kunt afwegen of je het dan wel of niet wil kopen. Bovendien zie je meteen of een product gezond is, waardoor het een stuk makkelijker wordt om gezonde boodschappen in huis te halen. Je hoeft niet het hele etiket te lezen, maar kunt direct op het voedselkeuzelogo afgaan. Je kunt op die manier ook veel sneller producten met elkaar vergelijken.

Verder speelt het voedselkeuzelogo in op het bewustzijn van de consument. Stel je voor dat je favoriete tussendoortje niet zo goed scoort. Dan zie je het logo telkens verschijnen als je het tussendoortje erbij pakt. Het kan een goede motivatie zijn om op zoek te gaan naar een ander tussendoortje dat een stuk beter scoort. Een ander interessant voordeel is dat fabrikanten wellicht gaan zoeken naar een manier om hun producten gezonder te maken. Zij willen natuurlijk een goede score behalen, dus zij zullen er eerder over nadenken om bijvoorbeeld van een C naar een B of een A door te groeien. Hopelijk worden er dan steeds meer gezonde producten geproduceerd.

Hoe zit het met de Nutri-Score in Nederland?

De Nutri-Score komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is door Nederland overgenomen. Duitsland, Luxemburg, Zwitserland en België hebben dezelfde maatstaf in hun winkels geïntroduceerd. De Rijksoverheid kiest ervoor om deze maatstaf aan te houden om overgewicht in Nederland tegen te gaan. Op dit moment lijdt 50% van de Nederlandse bevolking aan overgewicht en als er geen actie wordt ondernomen, zal deze groep nog veel verder groeien. Het voedselkeuzelogo moet ervoor zorgen dat men bewuster wordt van wat hij of zij eet.

Maak gezondere en bewuste keuzes

Nu je weet wat de Nutri-Score inhoudt en wat het nut van deze score is, kun je proberen om tijdens het boodschappen doen op deze score te letten. Je kunt nu nog makkelijker bepalen of een product dat je in je karretje gooit gezond is of niet. Het positieve effect van de Nutri-Score is dat individuen bewust gezonder kiezen voor zichzelf. Voor de samenleving betekent dit dat hoe groter de groep mensen wordt die gezonder eet, hoe kleiner het toenemende probleem van overgewicht in Nederland uiteindelijk wordt.

Als we het toch over gezonde en bewuste keuzes hebben, is het goed om langzaam weer na te gaan denken over welke zorgverzekering of zorgverzekeraar in 2023 bij je past. Ben je dit jaar tevreden over je zorgverzekeraar? Of zou je komend jaar liever voor een andere mogelijkheid kiezen? Hoe eerder je over je zorgverzekering nadenkt, hoe makkelijker het straks is om te besluiten of je overstapt of niet. Zorgverzekerinq.nl helpt je graag door meer informatie over zorgverzekeringen, zorgverzekeraars en je gezondheid te verschaffen.

5/5 - (5 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar