Minder concurreren

Belangrijk dat zorgverzekeraars minder concurreren op premies

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft onderzoek gedaan naar het gedrag van verschillende Nederlandse zorgverzekeraars met betrekking tot de polismarkt. Hieruit concluderen zij dat er zowel positieve als negatieve ontwikkelingen plaatsvinden. Allereerst wordt passende zorg aan verzekerden bieden steeds beter toegepast. Verder wordt er zo nu en dan gekeken of het eigen risico voor bepaalde zorg niet hoeft te worden aangetast. Een andere positieve ontwikkeling is dat de zorgverzekeraars steeds vaker aandacht besteden aan het gezond houden van hun verzekerden. De negatieve ontwikkeling is het feit dat zorgverzekeraars steeds meer met elkaar concurreren op het gebied van polissen. Dit terwijl minder concurreren juist voor beter passende zorg zou zorgen.

Waarom zouden zorgverzekeraars minder moeten concurreren?

Nu is er vooral een concurrentiestrijd losgebarsten om jonge en relatief gezonde verzekerden binnen te halen. Verder lijken de polissen veel te veel op elkaar, waardoor er weinig onderscheidt gemaakt kan worden. Minder concurreren zorgt voor meer tijd om de zorg op de juiste manier in te kopen. Op dit moment wordt preventie, de juiste zorg op de juiste plaats en duurzaamheid bijvoorbeeld veel te weinig uitgelicht, terwijl dit veel interessantere onderwerpen zijn dan de hoogte van de polis. Minder concurreren, zorgt voor meer aandacht voor de gezondheid van de verzekerden.

Duidelijke afspraken over zorginhoud zouden het beter doen

Wanneer zorgverzekeraars minder concurreren, kunnen er duidelijkere zorginhoudelijke afspraken worden gemaakt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om niet bij alle aanbieders zorg in te kopen, maar ook voor specialistische aanbieders te kiezen. Op die manier kan er passende zorg geboden worden aan de groep verzekerden, zodat de kwaliteit van leven en functioneren voor de groep verzekerden gewaarborgd blijft. Goede keuzebegeleiding is hierbij onmisbaar. Wanneer verzekerden geholpen worden bij de zoektocht naar de polis die het beste bij ze past, kunnen zij aanspraak maken op zorg wat zij nodig hebben. Op Zorgverzekerinq.nl kun je verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Zodat je voor een verzekering kunt kiezen die het beste bij je past.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar