glucosesensoren

Aan welke criteria dien je te voldoen om glucosesensoren vergoed te krijgen?

Heb je diabetes en zou je graag met sensortherapie willen starten? Dan is er goed nieuws, want de glucosesensoren worden mogelijk door je basisverzekering vergoed. De criteria waaraan je dient te voldoen om de vergoeding van je zorgverzekeraar te ontvangen, zijn met zorg door behandelaren en zorgverzekeraars opgesteld. De Nederlandse Diabetes Federatie heeft de criteria daarna vastgelegd in een consensusdocument. In deze blog lees je aan welke criteria je dient te voldoen om voor de vergoeding in aanmerking te komen.

Wanneer heb je recht op de vergoeding van glucosesensoren?

Wist je dat glucosesensoren in Nederland vergoed worden vanuit de basiszorgverzekering? Voordat je in aanmerking komt voor deze vergoeding, dien je wel aan een aantal criteria te voldoen. Je kunt een vergoeding ontvangen op het moment dat je onder de 18 jaar bent en je bent gediagnosticeerd met diabetes type 1. Ben je 18 jaar geworden en maakte je voor je 18e al gebruik van glucosesensoren? Dan wordt het na je 18e nog steeds vergoed. Zwangere vrouwen met bestaande diabetes type 1 en 2 kunnen ook op een vergoeding rekenen. Heb je een zwangerschapswens en gebruik je insuline voor preconceptionele diabetes type 1 of 2? Dan val je ook in de doelgroep die een vergoeding ontvangt.

Ben je een patiënt met diabetes type 1 en krijg je vaak te maken met ernstige hypoglykemieën? Of kun je deze niet waarnemen en heb je te maken met hypo-unawareness? Ook dan krijg je het vergoedt. Verder kunnen volwassenen met slecht ingestelde diabetes type 1 er aanspraak op maken. Je zorgverzekeraar bepaalt zelf hoeveel glucosesensoren er worden vergoed, dus vraag dit altijd even na. Voldoe je niet aan deze criteria? Dan kan het zijn dat je verzoek voor een vergoeding wordt afgewezen. Verderop lees je wat je op dat moment kunt doen.

Zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft voor je sensortherapie

Voordat je glucosesensoren kunt gebruiken, krijg je educatie over hoe dit werkt en op welke manier je ermee om dient te gaan. Glucosesensoren sturen je alarmen zodat je ervoor kunt zorgen om je diabetesregulatie in goede banen te leiden. Je leert van je behandelaar én de fabrikant van de glucosesensor op welke manier je het apparaatje dient te gebruiken. Verder is het belangrijk dat je altijd in contact staat met je behandelteam, zodat je instellingen eventueel kunt wijzigen en je kritisch naar je gegevens blijft kijken. Daarnaast vergoed de zorgverzekeraar de glucosesensoren pas op het moment dat er een duidelijk doel aan het gebruik ervan wordt gekoppeld.

De sensor dient bijvoorbeeld het aantal hypers en hypo’s te verminderen, complicaties in de toekomst te voorkomen, stress of vermoeidheid te verminderen en de kwaliteit van je leven te verbeteren. De doelen die je hebt met de glucosesensoren stel je op in overleg met je behandelteam.

Wat kun je doen als je glucosesensoren niet worden vergoed?

Het kan voorkomen dat je verzoek om glucosesensoren te vergoeden vanuit je zorgverzekering wordt afgewezen. Op dat moment kun je stappen zetten om alsnog een vergoeding te krijgen. Zeker op het moment dat je zelf denkt dat je baat zal hebben bij het gebruik van glucosesensoren, is het belangrijk dat je kijkt naar welke mogelijkheden je hebt. Je kunt een afgewezen verzoek bij je zorgverzekeraar melden, zij kunnen dan contact opnemen met instanties die je verzoek opnieuw in behandeling nemen. Mocht dit ook niet lukken, dan kun je er altijd nog voor kiezen om de glucosesensoren op eigen kosten aan te schaffen.

Kies voor een zorgverzekeraar die bij je zorgbehoefte past

Wanneer je van jezelf weet dat je diabetes hebt, is het belangrijk dat je een zorgverzekeraar kiest die hier verstand van heeft of die bepaalde vergoedingen aanbiedt die op jouw zorgvraag aansluiten. Het kan zijn dat de ene zorgverzekeraar bijvoorbeeld bekend staat om het bieden van vergoedingen die bij diabetes komen kijken. Om erachter te komen wat welke zorgverzekeraar je te bieden heeft, kun je zorgverzekeraars vergelijken via onze website. Zorg ervoor dat je op tijd begint, aangezien je jouw huidige zorgverzekering tot 31 december 2022 kunt opzeggen. Je nieuwe zorgverzekering dien je uiterlijk 31 januari 2023 afgesloten te hebben.

4.1/5 - (10 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar